Nieuws P.V. De Luchtbode Assen 2015
Laatste vlucht
Een buienlijn die maar heel langzaam wegdraait, waar hebben we dat eerder gehoord? Dus gingen ze weer rijden met onze natour duiven. Van het Belgische Tongeren naar het Nederlandse Meer, achter Eindhoven, 208 km naar Assen. Je kon op de buienradar duidelijk zien dat dit niet veel zin had. Na 13.00 uur zaten de buien in Duitsland en hadden ze ook in Tongeren kunnen lossen.
Door de noordwesten wind werd het geen makkelijke vlucht. De eerste duiven haalden nauwelijks de 70 km/u, het concours stond 20 minuten open. Bij de eerste 20 duiven zaten slechts 2 jongen. Bertus Dik slaat weer toe, nu met een mooie eerste en 4 duiven in de toptien. Bertus is ook de glorieuze winnaar van de Natour: duifkampioen, onaangewezen en aangewezen kampioen!
Lees verder onder Uitslagen 2015
Duivensport in 1931
Door Heim Meijerink
Van collega duivenmelker Mattie Lippets uit Smilde kreeg ik een ingebonden jaargang van “Geïllustreerd weekblad DE POSTDUIF”. Het betrof 1931, 85 jaar geleden, een tijd die niemand van ons heeft meegemaakt. Ik heb er met veel plezier doorheen gelezen. Het toeval wil dat ik via Lammert Kooistra ook beschik over de historische notulen van onze postduivenvereniging De Luchtbode te Assen. Ik heb dus de notulen uit het jaar 1931 er even bij gepakt. Een landelijk blad en een lokale club in 1931. In dit artikel beschrijf ik enkele bijzonderheden.
2015 9 12
September
Vliegweer in september. Aanvankelijk mist en lage bewolking, later veel hoge bewolking en een enkel buitje. De natour werd om 11.00 uur te Boxtel gelost en verliep ondanks de zuidoosten wind vlot. Het ‘nationale’ slot concours voor jonge duiven werd om 8.45 uur gelost in Reims (453 km naar Assen) en dat verliep minder vlot (ruim een uur open).
De derde natour vlucht werd gewonnen door Ruud Kalwij (alweer!) en het concours werd vervolgens opgerold door Bertus Dik: 7 bij de toptien en 33 prijzen (van de 55, dat is 60 %).
De nationale vlucht vanaf Reims werd in ons inkorfcentrum (378 duiven) gewonnen door Christerus uit Smilde. Comb. Ottens werd 4e, Oldenkamp 7e en Louwes 8e.
2015 9 5
Herfst
Een flink buienfront trok zaterdag langzaam naar het zuidoosten weg. Zo langzaam dat we van uur tot uur naar teletekst keken. De jonge duiven werden terug gereden, van St.Quentin eerst naar Duffel, toen naar Meer en tenslotte naar Tilburg. Daar kwamen ze los om 14.28 uur. Van deze laatste jonge duiven vlucht die meetelt voor de kampioenschappen hadden we ons wel wat meer voorgesteld. De duiven voor de tweede Natour vlucht stonden te wachten in Duiven, uiteindelijk gelost om 14.00 uur. Alle duiven hadden te kampen met een harde noordwesten wind en verspreide buien.
Op beide vluchten bedroeg de snelheid van de eerste duiven ruim 1300 m/m (bijna 80 k/u). Het werden vlotte concoursen die ongeveer een kwartier open stonden. De comb. Ottens won de vlucht vanaf Tilburg. Het kampioenschap Jonge duiven is nu ook beslist: Bertus Dik eerste Onaangewezen, Ahmed Majid eerste Aangewezen. Proficiat!
De vlucht vanaf Duiven werd gewonnen door Edwin Schuiling. Zijn jaarling duivin vloog zes minuten los en werd ook eerste in het rayon!
2015 8 29
Mooie vluchten
Mooi weer zaterdag. Rustig in de tuin zitten. Zesde vlucht voor jonge duiven en de eerste natour vlucht. Snelheden van 1500 – 1400 meter per minuut. Alles okay? Nou, er waren om 16.00 uur toch nog vrij veel jonge duiven “onderweg”. De rui? Het jonge duiven programma verloopt dit jaar een paar weken later dan gebruikelijk. Helpt dat tegen de verliezen? Nee, we hebben week na week vrij veel verliezen genoteerd, we hadden deze zesde vlucht 422 duiven, we zijn meer dan gehalveerd! Sommigen spelen de jongen door op de natour. Minder verliezen?
De comb. Ottens had weer een eerste prijs. Na ruim vier uur vliegen viel de eerste jonge duif in Rolde. ’s Ochtends gelost in Quievrain, 352 kilometer. De eerste natour vlucht kwam vanaf Zutphen, gelost om 9.30 uur. Albert Schuiling, ook in Rolde, won dit concours, hij kreeg er twee tegelijk om 10.32 uur.
2015 8 22
Oostenwind
De vijfde vlucht met jong duiven ging vanaf Asse Zelik, afstand tot Assen 283 kilometer. Het was tevens de vijfde en laatste vlucht voor de oude duiven, de supervitesse. Het werd wel een mooie vlucht, maar de wind zat in de oosthoek en daar hebben jonge duiven een hekel aan. Snelheden van de prijsduiven tussen 1400 en 1100 m/m. Het concours voor de oude duiven stond een half uur open, dat van de jonge duiven ruim drie kwartier, en bij het klok afslaan ontbraken nog vrij veel jongen.
Jaap Louwes draaide de eerste van de 616 jonge duiven die deelnamen aan dit concours. Hij had van de week een kat in het hok gehad. “Kat in bakkie,” aldus Japie. De poedelprijs was voor Nico Nijhof. Ruud Kalwij legde beslag op de eerste prijs bij de oude duiven. De laatste prijsduif was een half uur later van Jan Smit.
16 augustus 2015
Tussen de buien door
We keken zaterdagochtend met ongeloof naar het scherm: Tessenderlo gelost om 8.30 uur. De zuidelijke rayons waren in Asse Zelik, werden vervolgens naar Boxtel gereden en daar gelost om 10.30 uur. Verder kwamen de Friezen nog los en dat was het: de rest van Nederland werd uitgesteld. Het was ook eigenaardig weer, fikse buien en een breed regenfront dat naderde vanuit België. De ochtend was onze vlieglijn goed gezind. Met een snelheid van meer dan 1500 m/m (90 k/u) kwamen onze duiven vrij vlot naar huis en we hadden weinig verliezen.
De jonge duiven waren deze keer sneller dan de ouden. De comb. Ottens kreeg er twee tegelijk, maar Wessel Regtop wurmde zich daar toch nog tussen. Het concours stond 25 minuten open, tamelijk normaal dus voor een jonge duiven vlucht met een gevarieerde lucht en weinig wind. Het nevenconcours voor oude duiven werd met afstand gewonnen door Edwin Schuiling. Zijn duif vloog 5 minuten los en was ook de eerste van de Afdeling (1325 duiven).
2015 8 8
Tegenwind
De derde vlucht van het jonge duiven programma werd afgelopen zaterdag vervlogen vanaf Boxtel. Eindelijk mooi vliegweer. Dachten we. Half bewolkt, heldere lucht. Maar: een behoorlijke noordenwind! Zodoende waren er om 16.00 uur bij het afslaan nog vrij veel achterblijvers onder de jonge duiven. De meesten vonden later hun hok nog wel terug.
32 leden van de Luchtbode korfden 759 jonge duiven in. Door de tegenwind haalden de prijsduiven lage snelheden: 1200 tot 1000 meter per minuut (72 tot 60 kilometer per uur). Het concours stond een half uur open. De winnaar viel in Vries bij Snijder & Mulder.
19 deelnemers korfden op dezelfde wedvlucht 188 oude duiven in. Hier stond het concours slechts 13 minuten open. De eerste oude duif was van Edwin Schuiling.
2015 8 1
Weer moeizaam
“Onbewolkt” stond er optimistisch op teletekst. Onze duiven werden om 9.00 uur te Duiven gelost en het leek ook wel mooi weer. Maar toch: veel hoge sluierbewolking en een beetje oostenwind. Niet zo goed voor jonge duiven. Ook de tweede jonge duiven vlucht verliep dus moeizaam. Dat wil zeggen voor de jongen, de meegestuurde oude duiven hadden er totaal geen moeite mee!
Bij het klok afslaan om 16.00 uur ontbraken nog erg veel jonge duiven. Veel deelnemers misten nog ongeveer een derde, sommigen nog veel meer en enkelen hadden ze bijna allemaal terug. De duiven die vorige week al naar Zutphen waren geweest deden het natuurlijk wat beter. Het concours voor jonge duiven stond drie kwartier open met snelheden van 1400 tot 900 meter per minuut. De comb. Ottens klokte de eerste om 10.28 uur. Bij de oude duiven had Albert Schuiling de snelste, ook om 10.28 uur in Rolde.
2015 7 25
Spannend begin Jonge duiven
De hele week was het helder vliegweer. Menigeen had zijn jonge duiven nog een paar keer weggebracht. De jongen waren er klaar voor. Toen ging het mis. De weersverwachting voor zaterdag was bijzonder slecht: veel regen en in de loop van de ochtend storm! De eerste vlucht voor jonge duiven werd echter niet afgelast, de Afdeling gokte op een vroege lossing zodat de duiven voor de stormdepressie thuis zouden zijn. Veel twijfel bij de liefhebbers, uiteindelijk deed ongeveer de helft van onze leden niet mee. Slechts 14 deelnemers durfden het aan met 316 jonge duiven (en 75 oude duiven).
En ze werden inderdaad erg vroeg gelost in Zutphen: 6.50 uur, misschien wel iets te vroeg, zeggen we achteraf. Door damp en mist was het zicht nog niet goed en die stormdepressie bleef wat langer hangen boven de Noordzee, zodat het pas in de loop van de middag mis ging bij ons. Het werd een moeizame vlucht voor de jonge garde. De eerste duiven hadden snelheid genoeg (100 km per uur) maar het concours stond bijna anderhalf uur open. Toch waren er bij het klok afslaan niet heel veel achterblijvers. De meeste deelnemers hadden bijna alle jongen terug. Bertus Dik was de winnaar. Hij had ook de eerste van de meegestuurde oude duiven.
2015 7 18
Mooie afsluiting
Het vliegprogramma voor oude duiven zit erop. Afgelopen zaterdag hadden we de laatste midfond en dagfond vluchten. En nog een extraatje: de nationale vlucht Chateauroux. Het weer werkte mee, half bewolkt, heldere Hollandse luchten, wel weer zuidwesten wind. De vluchten verliepen vlot, snelheden van 1500 en 1400 m/m, de prijzen waren binnen een kwartier verdiend, ook op de dagfond!
De vluchten verliepen dus regelmatig en ze kregen ook een regelmatige winnaar. De midfond vlucht vanaf Niergnies (390 kilometer) werd gewonnen door de comb. Ottens. Vader en zoon Ottens waren
wederom tevens de eerste van het hele afdelingsconcours.
Hulde! De laatste dagfond vlucht vanaf Etampes (595 kilometer) werd gewonnen door de comb. Smit-Mulder met de 784, een tweejarige doffer die vier keer vroeg was op de dagfond en die met voorsprong duifkampioen werd.
11 Juli 2015
De 6e en voorlaatste Midfondvlucht vanaf Quievrain.
“en wat voor een vlucht”
Op vrijdagavond klonk het nog een leuk/mooi vluchtje voor de duiven. Wind in de zuidelijke hoek en geen regen en onweersbuien. Toch werd het een apart verloop met vroege duiven en de grote groep op afstand. Een 8 – tal liefhebbers die goed draaien en een 4 tal plat en een 6 – tal half plat.
Wat is er dn toch aan de hand en zeker als je kijkt hoe een regelmatig verloop Zuid heeft met nagenoeg dezelfde vlieglijn. We zullen het wel nooit weten, op naar de resultaten.
De eerste duif, van de 370, viel bij Jan Smit om 11.15u met een snelheid van 1.550 m/min en lag een paar minuten los op Herman Mijlof zijn eerste en Jan zijn 2e. Deze beide mannen draaien maar liefst elk 3 duiven bij de eerste 10, werkelijk top. De toptien wordt gecomplementeerd met Bertus Dik op de 5e, Japie Louwes op de 6e, Hendrik Mensing op de 7e en Nico Nijhof op de 10e plaats. Dan is het concours reeds 12 minuten open in Assen op een wat een vlotte midfond zou moeten worden.
De laatste prijsduif viel in Ubbena om 12.06u met een snelheid van 1.283 m/min oftewel het concours stond 3 kwartier open.
Beste heren.
Het is al bijna zover, de jonge duivenvluchten. Zaterdag 25 juli staat Zutphen op het programma.
Om goed voorbereid te zijn er 3 zaken belangrijk:
- Het op orde hebben van de chipringen van de jonge duiven waarmee gevlogen wordt;
- De jonge duiven geënt zijn tegen paramixo en de entlijst bij het chippen ingeleverd wordt;
- Er conform afspraak op de ledenvergadering 2 keer een opleervlucht georganiseerd wordt.
- Voor het chippen is dat op de volgende momenten mogelijk.
- Dinsdagavond 14 juli van 19 tot 21 uur;
- En als uitloop Woensdag 15 juli van 19 tot 21 uur.
- Aanstaande vrijdag zal het op de club ook nog worden toegelicht en daar zal ook gevraagd worden wie mee doet. Tevens is het handig als we weten wanneer jullie komen chippen.
- Voor het gezamenlijk opleren wordt dus zondag 12 juli en zondag 19 juli mogelijk gemaakt. Het inkorven is van 8 tot 8.30 uur.
graag mij op de mail aangeven wanneer er gechipt gaat worden, dit ivm drukte en voorkomen van lange wachttijden.
De 5e Midfond van Feluy
27 Juni 2015
Wederom een week waarin de weersvoorspellingen minder goed weer voorspelden maar het viel op de dag van de vlucht heel erg mee, sterker nog : goed vliegweer. De wind zat zoals bijna het hele seizoen in de westhoek en dit keer meer de noordwesthoek en in kracht toenemend.
Om 10.45 u werden onze 316 duiven ( in totaal 5659 duiven) van 22 liefhebbers gelost in Feluy, gemiddeld 315 km te vliegen. Om 14.30.52 viel de eerste duif bij de combinatie Smit Mulder met een snelheid van 1408 m/min en deze duif ligt een kleine 5 minuten los in Assen. Hij moest vervolgens wel 9 minuten op zijn 2e wachten evenzo moest Nico Nijhof, die 2e werd, 7 minuten op zijn 2e wachten. De laatste prijsduif valt bij Johan Smit om 14.46.58 met een snelheid van 1313 m/min. Een vlot concours dus met maar liefst 8 liefhebbers in de top tien: Nico Nijhof2e , Bertus Dik 3e en 5e, Albert Schuiling 4e, Japie Louwes 6e en 7e, de combinatie Ottens 8e, Tienkamp 9e en Herman Mijlof 10e. Toch vlogen er nog 5 liefhebbers naast de punten.
In groter verband was de invloed van de wind goed te zien. Henk was met zijn 1e duif heel knap 9e in de afdeling maar het was Tweede Exloermond dat werkelijk fenomenaal uithaalde: De Gebr. Bolk waren 1,2,3,7 en 8. In het Rayon was Henk zijn duif tevens de eerste duif en zaten er 8 duiven van de Luchtbode bij de eerste 10. De snelheden in Rayon 1 lagen zo’n 25 m /min lager dan in Rayon 2.
20 Juni 2015
Zware fond vlucht
Het is nog steeds te koud voor de tijd van het jaar, maar het was zaterdag tenminste droog. Noordwesten wind bij ons, maar gezien de snelheden van de duiven was het meer noord dan west. We vlogen weer een dubbel programma: de vitesse vlucht Tessenderlo met 285 duiven in de vereniging en de fond vlucht Souppes-sur-Loing op een afstand van 600 kilometer met 170 duiven in concours.
De duiven konden mooi vroeg gelost worden. Of was dat niet zo mooi? Concoursen die een uur of een half uur later los kwamen, verliepen aanzienlijk vlotter dan de onze… Met de vitesse ging het nog wel. De eerste duif was van Edwin Schuiling en deze had een snelheid van 1275 m/m, dat is 76 k/u. En Edwin had meteen een hele vroege: eerste van het gehele concours van 5691 duiven!! De fond vlucht werd een zware vlucht, het concours stond open van 15.30 tot 17.00 uur, dat is anderhalf uur. De snelheid van de prijsduiven liep terug van 1143 naar 977 meter per minuut. Dan weet je het wel. Het werd een mooie overwinning voor Jan Smit. Hij werd een paar minuten later gevolgd door zoon Henk in de comb. Smit-Mulder. Vader en zoon deden het ook in groter verband prima: 2e en 3e van het hele concours (2421 duiven). Samen op teletekst!
13 Juni 2015
St Quentin, de 4 Midfondvlucht.
“Niets veranderlijker dan het weer zeggen ze wel”
Het leek de hele week erop dat het een straffe vlucht met noordelijke wind zou worden maar aan het einde van de week toch weer de westelijke richting. Het werd een strakke zuidwesten wind die de snelheden hoog maakte.
Het front dat vanuit het zuiden over Nederland in noordoostelijke richting wegtrok maakte dat er pas om 12 uur gelost kon worden. Bij de St. Vincent duiven kon je zien dat deze tegen dit front aan vlogen dan wel er toch nog door heen gingen.
De eerste duif viel wederom bij Bertus Dik na 3 uur en 43 minuten vliegen oftewel 1874 m/min( net boven de 110 km/uur) en de laatste prijsduif viel in Vries bij Tienkamp na 4 uur en 5 minuten vliegen: het stond dus zegge en schrijven 17 minuten open. Dat het voor sommigen te snel ging bleek uit het feit dat er 3 spelers onder door gingen en zelfs 9 spelers half plat. De leden die ze goed kregen draaiden 30 tot 50 % van hun duiven in de punten.
In memoriam
Op maandag 1 juni 2015 is ons lid van verdienste Jan Joling overleden op 82 jarige leeftijd.
Jan is op laatste jaren van de samenvoeging van de Snelvliegers en de Luchtbode na altijd lid geweest van de Snelvliegers te Assen. Hij was een betrokken verenigingsmens en is vele jaren bestuurlijk actief geweest als secretaris. Problemen onderling had hij een hekel aan, erop af en oplossen.
Persoonlijk heb ik deze sterk ogende man, hetgeen ook uit de advertentie blijkt, met de pet op 1 oor
niet lang meegemaakt. Het was meer de periode waarin het al niet meer allemaal kon zoals hij wel wilde. We nemen afscheid van een betrokken man bij onze vereniging, danken hem voor zijn inzet en wensen familie sterkte met wegvallen van hun vader, grootvader en overgrootvader.
Namens de leden van de postduivenvereniging De Luchtbode.
Bert van Guldener, voorzitter.
“Een tijdperk voorbij”.
Afgelopen weekend hebben we voor de eerste keer vanuit ons nieuwe locatie ingekorfd en gevlogen, aan de wethouder Bergerweg. Het weekend daarvoor is de inboedel, voor zover deze behouden moest blijven, verhuisd door de leden. Een pittige klus en wellicht voor sommige leden met een naar gevoel.
Tenslotte verlaten we na meer dan 60 jaar het Veemarkterrein als clublokatie van PV de Luchtbode. Onze vereniging is een smeltkroes van meerdere verenigingen: de Luchtbode, de Phoenix, een gedeelte van de Vriezerpost en de Snelvliegers. Een voorteken van nog meer samenvoegingen bij het toenemen van de gemiddelde leeftijd van de leden in onze verenigingen???.
Vanzelfsprekend zal het even wennen zijn op de nieuwe locatie alhoewel het mij ontzettend meeviel hoe er gereageerd werd. Vele “beelden” werden ons, het bestuur, voorgehouden zoals dat gaat als je van een bekende naar een “nieuwe onbekende” plek gaat. En dan moet het nog verbouwd gaan worden. Natuurlijk is de route anders, het parkeren, de bar etc. maar het geeft ook de mogelijkheid als vereniging meer een eenheid te worden.
Het bestuur is ervan overtuigd dat het een prachtig clubgebouw gaat worden waar we ons de komen 10 jaar zeer goed thuis gaan voelen. We gaan er onze eigen kleur en geur aan geven waarbij dat met elkaar gebeurd: het bouwplan ligt er en de inrichting is aan ons zelf. Na het vliegseizoen gaat dat plaatsvinden waarbij we wederom rekenen op de inzet van de leden. Bijgevoegd een paar foto’s van de afbraak van het oude voor de verwerking van wat ooit was: op naar het nieuwe.
Namens het Bestuur,
Bert van Guldener/ voorzitter
8 juni 2015
2015 6 6
Weer een mooie dubbelvlucht
Na een snikhete vrijdag met temperaturen boven de 30 graden en ’s avonds een knetterend onweer, was zaterdagochtend de lucht schoon en konden onze duiven gelost worden in Melun (7.00 uur) en in Hapert (9.00 uur). Het werden twee mooie, regelmatige vluchten, waarbij we lekker in het zonnetje konden zitten.
Hapert, onze zesde vitesse vlucht, werd gewonnen door Bertus Dik, eindelijk een eerste voor hem! De snelheid van de winnaar was 87 km/u. De prijzen waren na 9 minuten verdiend, een vlot concours dus. Melun, onze tweede fond vlucht, werd net als de eerste gewonnen door de comb. Smit-Mulder. Henk en Ruud gaan kennelijk voor de dagfond.
30 Mei 2015 Quievrain
Tussen de buien door
En weer viel het weer tegen op zaterdag. Een buienband over de grote rivieren en wegtrekkende buien in het noorden. Maar wegtrekken deden ze niet echt, zodat de duiven die al om 9.00 uur gelost waren, het moeilijk hadden. Het was onze derde midfond vlucht, 350 kilometer vanaf Quievrain. Door de zuidwesten wind vlogen de eerste duiven nog bijna 100 km/uur. Dat leek veelbelovend, maar daarna ging het toch tamelijk traag. Het concours stond ruim een half uur open.
De eerste duif viel wederom bij de comb. Ottens in Rolde. Tinus en Arjan hadden ook nog de 5e prijs. Hun seizoen kan al niet meer kapot! Jan Smit legt beslag op zijn vertrouwde 2e plaats en vervolgens ook nog op de 9e en de 10e, hij scoort 11 van de 23 prijzen. Jan heeft ze goed. De comb. Smit-Mulder wordt 3e, Jaap Louwes 4e, Edwin Schuiling 6e en Willem Bos 7e. Willem had maar 6 duiven mee en vliegt er 3 in de prijzen, 50 % het hoogste percentage deze vlucht. De eer van Vries wordt hoog gehouden door Bertus Tienkamp: 8e prijs!
24 Mei 2015
Mooie Pinkster vluchten
Afgelopen weekend stonden de eerste dubbelvlucht geprogrammeerd. Door hardnekkige buien werden beide vluchten uitgesteld naar zondag. Het werden echte Pinkster vluchten met mooi weer: half bewolkt, helder, variabele wind. De vijfde vitesse vlucht werd om 8.00 uur gelost in Boxtel, de eerste dagfond vlucht ging om 8.45 uur los in het Franse Nanteuil le Haudouin op 505 kilometer van Assen.
Het werden mooie, regelmatige vluchten, met snelheden van een kleine 90 km/u (Boxtel) en een kleine 80 km/u (Nanteuil). De vitesse vlucht verliep inderdaad vitesse: in 7 minuten waren de prijzen verdiend! De fondvlucht stond 23 minuten open, ook vlot. De bloemen werden ’s avonds uitgereikt aan “nieuwe” winnaars. Een trotse Jaap Louwes schreef Boxtel op zijn naam. De combinatie Smit-Mulder won met glans de eerste fond vlucht !
17 Mei 2015 Feluy
Midfond vlucht opgerold door Wessel Regtop
In verband met de weersverwachting was onze tweede midfond vlucht verplaatst naar Feluy (ruim 300 km). Het weer was zaterdag echter zo slecht dat het concours werd uitgesteld naar zondag. Toen was het in orde zodat de duiven al om 7.45 uur los kwamen. Het werd net als vorige week vanaf hetzelfde station een vlot concours: flinke westenwind, snelheid van de eerste duiven boven de 90 km/uur. In ruim een kwartier waren de prijzen in Assen verdiend.
De uitslag is opmerkelijk. De wedvlucht werd compleet opgerold door Wessel Regtop! Hij won niet alleen de eerste prijs, hij had er vijf bij de eerste tien en speelde er 17 van de 21 in de prijzen! Nadoen! Verder in de top tien: de nieuwe combinatie Smit-Mulder met een mooie 2e prijs, Jan Kamminga 4e, Bert van Guldener 5e, Ruud Kalwij 7e en Bertus Dik 10e.
2015 9 mei Feluy
Vlot begin van de midfond
De buien voorbij, een flink aanwakkerende zuidwesten wind, de duiven konden los om 10.00 uur. Het werd dus een snelle vlucht. De 317 kilometer tussen Feluy en Assen werd door alle prijsduiven binnen 3 uur afgelegd. Snelheid van de eerste duif 111 kilometer per uur. Met de aanwakkerende zuidwester waren ze in oost-Groningen nog aanzienlijk sneller.
Die eerste duif in Assen was een driejarige doffer van Wessel Regtop. De voorsprong op nummer 2, een jaarling van Gerrit Dekker, was minder dan een seconde! Mooi werk Gerrit! Ook de anderen volgden vlot: Bertus Dik op 3, comb. Ottens er weer mooi bij: 4 en 7. Comb. Smit-Mulder op 5, Albert Regtop op 8 en Jan Kamminga op 9 en 10.
02-05-2015
“Het kan verkeren zei Brederode”
Wat een verschil met de vlucht van vorige week, waar ik maar niet meer al teveel woorden aan vuil zal maken. Het contrast was erg groot hetgeen natuurlijk ook al snel kan.
De weersomstandigheden waren goed. Mooi rustig weer en een lichte, wat variërende, tegenwind uit noordoostelijke richting en snelheden net boven de 80 km. Er gingen 577 duiven op pad, zo’n 180 minder dan vorige week dus, van 31 liefhebbers. Mede door de omstandigheden, hetgeen bij de 2e Vitesse vlucht ook al zo was, moest je ze redelijk vlot hebben om mee te doen. In precies een kwartier tijd waren de eerste 144 duiven terug.
De eerste duif , met een snelheid van 1363 m/min, viel bij de Combinatie Ottens in Rolde en dat was tevens de winnaar van het gehele concours van 9636 duiven. Proficiat Arjan en Tinus, klasse. De laatste prijsduif viel bij Japie Louwes met een snelheid van 1243m/min. Wat verder opviel dat er 9 liefhebbers bij de eerste 20 zaten , er toch nog 4 liefhebbers onderdoor zijn gegaan en het verschil groot was tussen de percentage duiven in de punten groot. Wessel Regtop draait 4 bij de eerste 10 en 13 van de 18 erin erg goed en verder draaien Edwin Schuiling, Japie Louwes en ondergetekende de helft erin. Bij de kampioenschappen is er ten op zichte van vorige week niet veel verandert: Onaangewezen- 1 Wessel Regtop, 2 Bertus Dik en 3 ondergetekende en bij de Aangewezen 1 Bertus Dik, 2 Combinatie Smit Mulder en 3 Hendrik Mensing.
2015 4 25 Geertruidenberg
Half lege hokken
Zo mooi als het vorige week was, zo beroerd ging het nu. Op deze kletsnatte zaterdag kwamen de duiven toch nog los, en wel om 14.35 uur. De verwachting was kennelijk dat het op zou klaren, maar dat gebeurde feitelijk niet. Het bleef zwaar bewolkt met regen en buien op de gehele vlieglijn. En de flinke zuidwesten wind was ook al niet bevorderlijk voor Assen in de voorvlucht. Het gevolg: bij het klok afslaan om 21.00 uur ontbraken er 300 van de 758 duiven…
Voorzitter Bert van Guldener klokte de eerste duif, een vierjarige doffer. De snelheid 1436 meter per minuut (86 kilometer per uur) leek nog niet zo gek, maar het ging mis. Het concours stond anderhalf uur open, de snelheid van de laatste prijsduif was 861 m/m, dat is 52 kilometer per uur. Bert had ook nog de 9e duif en verder zien we in de top tien achtereenvolgens de volgende liefhebbers: Gerrit Dekker (een mooie 2e!), de combinatie Schipper & Boelens, Ruud Kalwij, Jan de Weerd, Hendrik Mensing, Albert Regtop, Bertus Dik en Jaap Louwes.
2015 04 18 Gennep
Mooie vitesse vlucht
“Duivenweer” zeiden we vroeger. Helder blauwe lucht en noordoosten wind. De duiven moesten werken en kwamen regelmatig naar huis. En zo ging het ook afgelopen zaterdag! Vroeger, 30 of 40 jaar geleden, haalden onze duiven dan met moeite 1000 meter per minuut, dus 60 kilometer per uur. Nu vloog de eerste duif in Assen 1265 meter per minuut, dat is meer dan 75 kilometer per uur! De moderne postduif is steeds sneller geworden.
Die eerste duif van de Luchtbode was een vierjarige doffer van Wessel Regtop. In Rayon 2 met liefst 3773 duiven, wint Wessel ook de eerste. In dit Rayon doen we het weer erg goed: van de eerst 20 duiven zijn er 13 van de Luchtbode. Edwin Schuiling is er weer helemaal bij, 2e en 3e en 5e in de club. Verder in de top tien: Jan Kamminga, Bertus Dik met 4 duiven en de Vriese combinatie Snijder & Mulder.
11 april 2015 Duiven
Het nieuwe vliegseizoen is begonnen
Met een vlucht vanaf het Gelderse Duiven is het vliegseizoen 2015 begonnen. De duiven kwamen al om 8.15 uur los, zodat ze nog voor de buien binnen konden zijn. Dat lukte de meesten ook wel, maar niet allemaal. Bij het klok afslaan om 16.00 uur ontbraken op de meeste hokken nog een aantal duiven! Veel duiven waren met de zuidwesten wind doorgeschoten en moesten tegen de wind en later ook de regen in terug. Eerste vlucht, altijd spannend en ook een beetje geluk.
Met hulp van de zuidwesten wind haalden de eerste duiven een snelheid van boven de 100 kilometer per uur. Een oude doffer van de comb. Ottens sloeg op tijd af naar Rolde en was iedereen te snel af. Een mooie eerste prijs, ook de eerste in ons nieuwe rayon (tegen liefst 3500 duiven). Verder in de top tien van onze vereniging (714 duiven): Wessel Regtop, Albert Regtop, Lammert Kooistra, Jan Smit, Bertus Dik en de comb. Smit-Mulder.
Afgelopen zondag vroeg in de ochtend vertrokken naar Lier, en daarna Naturel. Acht liefhebbers uit de club zijn in alle vroegte vertrokken voor nieuwe aanwinsten. Tim Boelens heeft een schitterende doffer aangeschaft voor de kweek. Jan Kamminga heeft voor zichzelf en voor Albert Regtop duiven aangeschaft. Lammert Kooistra ging ook blij met een mand vol naar huis, evenals Ruud Kalwij. Ruud had bijna nog een mooie zwarte jonge doffer aangeschaft, maar helaas was een Duitser hem net te vlug af. Johan Wendel wilde slechts 1 jonge duif, en na een hele ochtend onderhandelen ging de crack mee naar Assen. Al met al een heerlijke dag, mooi weer en allemaal gelukkig. Ook het bezoek aan Natural waar Ruud de kachel nog eens goed opstookte was weer een mooie happening.En nu maar afwachten wat de resultaten zijn met de toppers uit België.
Heren,
Bijgaand al een voor aankondiging, voor de voorjaarsvergadering.
Alle benodigde vergader stukken worden woensdag per post verzonden.
De voorjaarsvergadering is op maandag 02-03-2015 om 20.00 uur in onze clubgebouw.
Kunnen duiven heen en weer vliegen?
Een historisch artikel door Heim Meijerink
In de Telegraaf van 26 augustus 1896 (dus meer dan honderd jaar geleden) stond een artikel onder de kop “Oefeningen der militaire postduiven”. De verslaggever is getuige geweest van enkele demonstraties met postduiven. Hij was te gast met een aantal hoge militairen op een kazerne in Amsterdam. Kapitein Holland liet iedereen een kijkje nemen in een militair duivenhok op een zolder van de kazerne. Ogenschijnlijk niets aan de hand. De kapitein, die wel steeds nerveuzer werd, haalde een stuk of tien duiven uit het hok en deed deze een boodschap in een kokertje aan de poot. Hij liet iedereen de briefjes lezen: het was een bericht voor de vesting Naarden. De duiven werden losgelaten en ze waren binnen een minuut verdwenen. Iedereen moest wachten. In de lucht geen spoor van die duiven. En na een uurtje kwamen ze terug, de een na de ander. Direct na binnenkomst haalde kapitein Holland de kokertjes van de poten en de briefjes die daarin zaten gingen weer rond. Het was het antwoord van de vesting Naarden! Die duiven vlogen heen en weer tussen Amsterdam en Naarden!!
Feestavond P.V. De Luchtbode Assen
Zaterdag 24 januari 2015 houden wij vanaf 20.00 uur onze jaarlijkse feestavond en kampioenen huldigingen.
Wij willen jullie graag vragen wie er allemaal kan komen op deze avond ivm catering !
Je mag het door mailen naar Niek Reinders mailadres: nyreinders@home.nl
Let op ! Locatie: "Dorpshuis De Schakel" Adres: Witterhoofdweg 1-A, 9405 HX Assen
Beste leden van De Luchtbode.
Maandag 12 januari 2015 om 20.00 uur in het clubgebouw hebben wij een vergadering.
Voor meer info kunt u kijken
bestuur-leden (alleen Leden)
20 september 2014
Laatste wedvlucht weer niet makkelijk
Het vliegseizoen 2014 zit erop. We zullen er met weinig genoegen aan terug denken: afgelaste vluchten, veel uitstel en overstaan, lastige vluchten met verliezen. Het was heel vaak zo dat het door de week mooi weer was en dan ging het zaterdag mis.
Dat gold dus ook voor de natour: twee keer overgestaan, vervolgens een stoere vlucht met noordoosten wind en nu de laatste vlucht vanaf Hapert. Vanwege de mist pas om 12.30 los, nog steeds niet helemaal helder en ook nog een paar venijnige buien op de lijn. Weer extra moeilijkheden voor jonge duiven.
Om 15.05 uur vielen 5 duiven praktisch gelijk bij Bertus Dik op de klep: 1, 2, 3, 4 en 5 van 669 deelnemende duiven. Net als vorige week wordt ook deze vlucht gedomineerd door Bertus. Hij kreeg er 41 van de 68 in de prijzen, dat is 60 %. Edwin Schuiling werd 6e en Jan Kamminga maakt met een 9e en een 10e de toptien compleet.
Het geweld van Bertus Dik was net niet genoeg om Edwin Schuiling van het Natour kampioenschap te verdrijven. Edwin houdt een luttele 7 punten voorsprong bij het onaangewezen kampioenschap.
Proficiat! Tweede wordt dus Bertus Dik en Jan Kamminga prijkt op een mooie derde plaats.
13 september 2014
Noordoostenwind, eindelijk duivenweer
Veel blauwe lucht en een matige noordoostenwind. Vroeger zeiden we: duivenweer. De duiven moesten tot het uiterste gaan, de echte cracks zouden winnen. Vroeger haalden ze dan de 1000 m/m niet of nauwelijks, nu komen de besten daar wel iets bovenuit.
Zo ging het deze zaterdag half september. Een natourvlucht vanaf Meerkerk en de nationale juniorenderby vanaf Morlincourt. Door de mist konden de duiven pas aan het eind van de ochtend worden gelost en voor Morlincourt was dat vervelend: de eerste duiven arriveerden pas na 18.00 uur zodat bij de invallende schemer om 20.00 uur nog erg veel duiven ontbraken.
De natourvlucht werd gewonnen door Bertus Dik, je kunt ook zeggen opgerold door Bertus Dik. Hij had er 8 bij de eerste 16, hij had 47 van de 61 prijs, dat is 77 %. Het concours stond 20 minuten open, vrij normaal bij tegenwind.
Morlincourt werd gewonnen door Wessel Regtop, je kunt ook zeggen opgerold door Wessel Regtop. Hij was 1, 2, 3, 4, 7, 8 etc. Dit concours stond heel wat langer open: van 18.03 uur tot 19.45 uur. Een heel stoere vlucht dus.
7 september 2014
Meer dan duizend duiven
Op de tweede natourvlucht werden in de Luchtbode maar liefst 1029 duiven ingekorfd. Een record?! Dat grote aantal kwam ook omdat er nogal wat jonge duiven bij zaten die in de running werden gehouden voor Morlingcourt volgende week. Werd de eerste natourvlucht vorige week gedomineerd door oude duiven, nu was het net andersom: van de eerste 20 duiven waren er 15 van 2014. Dat belooft wat voor volgend weekend.
Het weer zat weer niet mee. De vlucht werd wederom uitgesteld naar zondag. Ze kwamen pas om 11.30 uur los (nog vertraagd door de duiven van de afdeling Friesland, hoe kan dit eigenlijk?). Een zwakke westenwind zorgde weer voor veel vroege duiven in Ter Apel e.o. Bij ons vielen de eerste twee in Ekehaar om 12.56 uur. Edwin Schuiling was dus de gelukkige. Hij draaide weer prima, 22 van de 50. Wessel Regtop had er drie bij de eerste tien, comb. Ottens (no.4), Albert Regtop (no.5) en Bertus Dik (no.6) maken de toptien compleet.
31 augustus 2014
Buien en nog eens buien
Het was het laatste weekend van augustus en we hadden twee vluchten: de zesde jonge-duivenvlucht vanaf Quievrain en de eerste natourvlucht vanaf Zutphen. Op zaterdag werd het niks, regen en buien over de hele vluchtlijn. En was het zondag veel beter? Nog steeds veel buien. Toch kwamen ze op tijd los, half tien en tien uur. Geen makkelijke vluchten, ondanks de westzuidwestenwind.
De snelheid van de eerste duiven lag bij beide vluchten rond de 1300 m/m, 80 k/u. Quievrain werd gewonnen door de comb. Ottens en ook wederom gedomineerd door deze vader-zoon-combinatie: zes bij de eerste twaalf. Herman Mijlof werd de nummer 1 van Zutphen, op de voet gevolgd door Jan Kamminga.
Quievrain was de laatste jonge-duivenvlucht die telt voor de kampioenschappen. Het was behoorlijk spannend maar uiteindelijk wint Wessel Regtop het onaangewezen kampioenschap Jonge Duiven en blijft hij dus Edwin Schuiling en Bertus Dik voor. Bertus Dik werd 1ste aangewezen, gevolgd door Wessel en comb. Ottens. De 658 van Wessel Regtop wint met enige afstand het duifkampioenschap. Twee duiven van Bertus Dik zijn 2 en 3.
23 augustus 2014
Dwars door de buien
Zaterdag 23 augustus werden onze jonge duiven al om 8.00 uur gelost in Feluy, 317 kilometer van Assen. Een opmerkelijke lossing: bij alle andere concoursen werd gewacht. Friesland kwam bijvoorbeeld pas om 15.00 uur los. Er trok namelijk een scherp buienfront van west naar oost over ons land. Misschien had men de hoop die buien nog voor te zijn met deze vroege lossing. Dat is dan niet goed gelukt. Het werd een enigszins onregelmatig concours dat drie kwartier open stond.
De winnaars waren wel regelmatig: Wessel en Greetje Regtop werden 1 en 2. Edwin Schuiling werd 3, 4 en 5, Jaap Louwes 6, comb. Ottens 7, Bertus Dik 8 en 10, en de comb. Snijder-Mulder completeert de toptien (9e). De snelheid van de eerste duiven was ook behoorlijk: 1545 m/m, dat is 93 kilometer per uur. Er zat dus wel wat zuid bij de westenwind.
16 augustus 2014
Tessenderlo opgerold door comb. Ottens
De nieuwe lossingsplaats Tessenderlo ligt op 235 kilometer van Assen. Het wordt dus langzaam maar zeker menens voor de jonge duiven. Er werden er in de Luchtbode nog 727 ingekorfd. Dat is toch weer 100 minder dan vorige week. Ze kwamen mooi op tijd los: 8.00 uur, en de eerste duif arriveerde om 10.49 uur. Snelheid 1393 m/m, dat is 83 kilometer per uur. Westenwind, concours 20 minuten open, vrij normaal.
Die eerste duif viel in Rolde: comb. Ottens. Trouwens ook de 2e en de 3e duif vielen op dezelfde klep. Vader Tinus en zoon Arjan hadden er 8 bij de eerste 12, en in totaal 33 van de 45 in de prijzen! Dat is 75 %, een uitzonderlijk hoog percentage, zeker voor jonge duiven. Deze wedvlucht werd inderdaad opgerold in Rolde… “Het werd ook een keer tijd,” glunderde Arjan.
Hallo allemaal,
Hierbij de aankondiging voor een gratis attractievlucht jonge duiven. Zaterdag 23 augustus 2014
Met vriendelijke groet Tim Boelens
9 augustus 2014
Waaivlucht voor de jonge duiven
Het weer sloeg om: het was fris met hier en daar een bui. Niet verkeerd voor de jonge duiven. Maar toen ze om 10.30 uur los gingen in Hapert, hielden we toch ons hart vast. Er stond een harde zuidwesten wind, stormachtig! Dus flinke kans dat ze doorschieten en dan moeten ze terug tegen die wind in. Onervaren duiven.
En zo ging het ook. De eerste duiven hadden nog geen twee uur nodig voor de 200 hemelsbrede kilometers (1757 m/m), maar vervolgens stond het concours bijna een half uur open. De snelle mannen zaten wel voorin (Edwin Schuiling, Wessel Regtop, comb. Ottens) maar maakten geen kettinguitslagen. Dat deed eigenlijk alleen Bertus Dik (24 van de 49).
Postduiven vliegen voor het Reumafonds
Aanstaande zaterdag 9 augustus 2014
2 augustus 2014
Wisselend beeld bij tweede vlucht voor jonge duiven
Het is al augustus en nu pas hebben we de tweede vlucht voor jonge duiven gehad. Ze stonden in Wijchen en kwamen gelukkig op tijd los: 8.15 uur. Beetje zuidoosten wind en al heel snel drukkend warm. Niet echt duivenweer. Toch verliep het concours bij ons vrij vlot: in een kwartier waren de prijzen verdiend. Weer een snel concours voor de Luchtbode, elders stond het langer open. Bijvoorbeeld in ons eigen Rayon 5, daar liepen de prijzen nog zeven minuten langer door!
35 deelnemers deden mee met liefst 955 duiven. De snelste was van de comb. Schipper & Boelens. Piet nam glunderend de bloemen in ontvangst, Tim werd telefonisch op de hoogte gehouden: hij kan gerust nog een paar weken met vakantie blijven.
26 juli 2014
Al weer een vlucht afgelast
Dit wordt een gedenkwaardig duivenseizoen. Eerst een unieke ingreep van het NPO-bestuur: geen enkele vlucht dat weekend. Toen vorige week het besluit van de Afdeling: geen vlucht voor jonge duiven. En nu stonden de jongen dan eindelijk te popelen in Zutphen, en wij de hele dag thuis kijken op teletekst en buienradar: om 14.00 uur werd de vlucht afgelast, de auto’s rijden terug naar huis. Een hardnekkige zone van regen en onweer bleef maar liggen tussen Enschede en Zwolle. Daar zou een jonge duif niet door heen komen.
(lees verder onder uitslagen 2014)
19 juli 2014
Edwin Schuiling midfond kampioen
Op 5 juli waren alle duivenvluchten door het NPO-bestuur afgelast. Onze laatste midfondvlucht ging zodoende niet door. Op dat moment stond het kampioenschap over de voorafgaande zes midfondvluchten al vast. Edwin Schuiling was dit jaar de beste op de midfond: hij was eerste zowel aangewezen als onaangewezen. Wessel Regtop was tweede onaangewezen en Jan Smit derde. Bij het aangewezen kampioenschap ging het net andersom: Jan tweede en Wessel derde.
Laatste fond vlucht in de hitte
Zaterdag 19 juli, meer dan 30 graden, oostenwind. De vluchten voor jonge duiven werden afgelast, maar de laatste dagfond vlucht van dit seizoen ging door. Enigszins aangepast, dat wel. De duiven werden uiteindelijk naar Chalons en Champagne gebracht, een oostelijk gelegen lossingsplaats op 470 kilometer van Assen. Ook alle andere afdelingen reden minder ver dan volgens het reguliere programma, en alles ging zo vroeg mogelijk los. Die van ons om 6.30 uur.
Het werd dus een zware vlucht. Rond 13.00 uur vielen de eerste duiven en toen zaten we al dik boven de 30 graden! Bertus Dik pakte een mooie eerste prijs en hij had er 5 bij de eerste 10. Wessel Regtop werd deze keer tweede, de comb. Ottens 3 en 4 ( 8 van de 15 in de prijzen).
Het fond kampioenschap over 4 zware vluchten was voor Wessel Regtop (onaangewezen en aangewezen), Bertus Dik werd tweede en Bert van Guldener mooi derde.
12 juli 2014
Eerste vlucht voor jonge duiven onevenwichtig
Altijd vreselijk spannend: de eerste vlucht voor jonge duiven. Na alle opleervluchtjes (sommigen reden wel 35 x) was het eindelijk zover: in Zutphen gingen zaterdag om 8.45 uur een kleine 2000 duiven van Rayon 5 los. De jonge duiven waren minstens zo nerveus als de bazen… 70 minuten later vielen de eersten in Assen, het waren er vier van Wessel en Greetje Regtop. Daarna ging het snel, de 236 prijsduiven (!) vielen in 12 minuten!
Dat lijkt een vlot concours, maar toen de eerste klad binnen was ging het moeizaam. Om 16.00 uur ontbraken er nog erg veel jonge duiven. Ongeveer de helft van de 28 deelnemers had reden tot klagen: zij misten nog ongeveer de helft van hun meegestuurde duiven.
Lees verder onder Uitslagen 2014
03-07-2014
Dit is een NPO besluit!
Wedvluchten in het
weekend van 5 en 6 juli 2014
Naar aanleiding van de
weersverwachtingen voor het komend
weekend heeft bestuur NPO,
na overleg met het IWB, besloten om
voor dit weekend alle
geplande vluchten af te gelasten.
Voor dit weekend geldt ‘code
rood’ wat betekent dat er voor
dit weekend niet wordt ingekorfd.
Voor de duiven van de reeds
ingekorfde marathonvlucht , wordt
bekeken of en wanneer deze verantwoord gelost kunnen worden,
of dat ze na
maandag terug naar huis komen.
Wij vertrouwen erop dat u zich kunt
vinden in deze moeilijke
beslissing.
Bestuur en Bureau
NPO
Wedvluchten in het weekend van 5 en 6 juli 2014
Naar aanleiding van de weersverwachtingen voor het komend weekend heeft bestuur NPO,
na overleg met het IWB, besloten om voor dit weekend alle geplande vluchten af te gelasten.
Voor dit weekend geldt ‘code rood’ wat betekent dat er voor dit weekend niet wordt ingekorfd.
Voor de duiven van de reeds ingekorfde marathonvlucht , wordt bekeken of en wanneer deze verantwoord gelost kunnen worden. Is lossen niet verantwoord, dan komen de duiven na maandag terug naar huis.
Waarom dit besluit
Het Instituut Wedvluchtbegeleiding beoordeelt al ruim voor het lossingsmoment de weerbeelden die op dat moment voorhanden zijn. Vanmorgen was al zichtbaar dat er op zaterdagochtend een occlusiefront over de Britse eilanden nadert.
Een occlusiefront is een front dat ontstaat waar een koufront en een warmtefront elkaar raken doordat koufronten sneller gaan dan warmtefronten. Een koufront zal het warmtefront uiteindelijk inhalen. De plek waar het koufront het warmtefront inhaalt heet occlusiepunt. In dit gebied valt de meeste regen.
Zaterdag om 14.00 uur ligt het occlusiefront met een bocht over midden-Frankrijk en loopt via België door tot West-Nederland. Het wordt vooraf gegaan door dikke frontale bewolking waaruit motregen en regen valt. Op basis hiervan ziet het IWB vrijwel geen kans om de duiven zaterdag te lossen.
Het occlusiefront wordt op zondag gevolgd door een koufront. Rond het middaguur ligt dit midden over het hele vlieggebied, ook over Nederland. Ook in dit geval gaat dit gepaard met dikke bewolking en voortdurend regen en motregen.
Het IWB acht de kans minimaal dat de duiven dit weekend gelost kunnen worden. Toch met de duiven gaan rijden leek Bestuur NPO daarom niet verstandig.
Wij vertrouwen erop dat u zich kunt vinden in deze moeilijke beslissing.
Bestuur en Medewerkers NPO
Africhten van jonge duiven
06-07-2014 Ommen
Het koppelen van de chipringen aan de vaste voetringen.
Maandag 30-06-2014 van 19.00 - 21.00 uur
Woensdag 02-07-2014 van 19.00 - 21.00 uur
28-06-2014
De 6e Midfondvlucht met succes voor “net niet”.
Wat zich aandiende als een slechtweer weekend met een vlucht vanaf St Quentin( 420Km) werd een “makkie” vanaf Tesserderloo ( 235 KM). Zo lang als de TT nacht was zo kort was deze vlucht. Lossen vanaf Frankrijk was denk ik lastig geworden en de omstandigheden onderweg zeker slechter.
Het aantal ingekorfde duiven neemt af: meerdere disciplines want de overnachters zijn volop aan de bak en de vluchten zijn pittig waardoor soms duiven een weekje rust krijgen. Dit weekend 317 duiven van 19 liefhebbers.
21 juni 2014
Dubbele zege voor Wessel en Greetje Regtop
Dat Wessel de duiven dit jaar weer heel goed in orde heeft, hebben we iedere week gemerkt. Maar de langste dag van 2014 werd voor hem en Greetje heel bijzonder. Zij werden de winnaar van beide vluchten die die dag werden vervlogen en daarmee ook nog eens eerste en tweede tegen duizenden duiven van de hele Afdeling 10!
Het waren mooie vluchten voor goede duiven, veel eerstgetekende duiven voorop. Beetje noordenwind, snelheden van 1200-1300 m/m (70-80 kilometer per uur). De midfondvlucht stond in de vereniging 20 minuten open en bij de fondvlucht waren de prijzen hier in 50 minuten verdiend.
14 juni 2014
Vierde midfondvlucht: erepodium voor Wessel Regtop
Terwijl iedereen de 5-1 overwinning van Oranje op de Spanjaarden nog zat te verwerken, vlogen onze duiven de 317 kilometer van Feluy naar Assen. Ze moesten stijf tegen de noordenwind in en haalden nog geen 1200 m/m (70 k/u). Het werd dus een stoere vlucht met uiteindelijk een erepodium voor drie duiven van Wessel en Greetje Regtop.
De duiven kwamen pas om 11.00 uur los bij verder helder weer. In concours 402 duiven van 26 liefhebbers. 10 van hen vlogen er half of helemaal naast. De wind en de snelheid van de duiven in aanmerking genomen, waren de prijzen toch nog vrij vlot verdiend: het concours stond 22 minuten open.
7 juni 2014
Moeizame Pinkster vluchten
Het leek zo mooi: een stralende zaterdag, beetje zuidoosten wind, de meeste duiven al rond 7.00 uur los, voor ons twee mooie wedvluchten in het verschiet. Maar niet heus: de eerste duiven van Quievrain haalden nog geen 1200 m/m, het verloop ging erg traag, het concours stond drie kwartier open met veel achterblijvers. En op Sens (bijna 600 kilometer) ging het nog moeizamer: anderhalf uur open en ’s avonds nog veel lege plekken in het hok…
Dit alles mocht hem de pret niet drukken voor sommige leden met prachtige resultaten. Edwin Schuiling domineerde de midfond vlucht en had een mooie eerste prijs die ook vroeg zat in groter verband. Dat gold zeker voor Tonnie Snijder op de fond vlucht: zijn jaarling doffer (vorig jaar heel al heel vroeg op Morlingcourt) vloog 20 minuten los en was ook met afstand de beste van het noordelijke deel van Afdeling 10 (ruim 4000 duiven)!
2 juni 2014
Een artikel over Sjoek Smallenbroek
In de rubriek Historie staat een nieuw artikel. Het gaat over de heer Smallenbroek, een pionier van de postduivensport in Assen en Noord-Nederland. Hij richtte in 1923 De Snelvlieger op.
Sjoek Smallenbroek,
de man van De Snelvlieger in Assen
Sjouke Smallenbroek (1896 – 1979), bij velen beter bekend als Sjoek, was net als Gijs van Staveren een pionier voor de postduivensport in Assen en het noorden van ons land. Hij kende trouwens de wat oudere Van Staveren goed en had ook duiven van deze nestor. Vanuit zijn christelijke levensovertuiging werd Smallenbroek de man van de zaterdagvliegers in het noorden. Hij richtte in 1923 De Snelvlieger op en was gedurende 50 jaar voorzitter van deze vereniging. In 1934 werd onder zijn leiding de afdeling Noord van de Nederlandse Bond van Zaterdagvliegers opgericht, waarvan hij 20 jaar voorzitter was.
Lees onder de rubriek Historie
31 mei 2014
Mooie midfond vlucht
Na een natte week was het zaterdag weer prima. Helder, zonnig, niet te veel noordenwind. We konden buiten zitten, de duiven waren om 9.00 uur gelost in Feluy, een nieuwe lossingsplaats nu Nijvel niet meer kan. Het werd een prima vlucht met een duidelijke winnaar: Wessel en Greetje Regtop werden 1 en 2 en ze hadden maar liefst 18 van de 24 duiven op de lijst. Dat is 75 procent!
Lees verder onder Uitslagen 2014
Zaterdag 24 mei 2014
De Bert van Guldener Show
Afgelopen zaterdag hadden we de eerste dubbelvlucht, de laatste vitessevlucht vanaf Tessenderlo en de eerste dagfondvlucht vanaf het Franse Sezanne. Beide vluchten werden glansrijk gewonnen door Bert van Guldener! Dezelfde Bert die vorige week ook al zo geweldig uithaalde, met reportages in de landelijke media. Ja, Bert heeft ze goed en hij houdt dat vol, let maar op.
Na deze zesde vitessevlucht kunnen we de kampioensstand opmaken. Die stand is heel duidelijk: Wessel en Greetje Regtop zijn met afstand de ware vitesse kampioen: onaangewezen, aangewezen en duifkampioen! Hulde!
De 1e Midfondvlucht vanaf Asse Zellik op 17 mei 2014.
“Na heel, heel veel regen kwam dan de zonneschijn”
Na het verregende afgelopen weekend was het de duiven op orde krijgen voor de eerste Midfond van voor mij 288 km. Het beloofde een stevige vlucht te worden met de voorspelde noordoostenwind, aanvankelijk windkracht 3 maar dat werd 1 en dan over het land ook nog verschillende richtingen.
Vanwege de langzaam oplossende mist werden onze duiven als laatste afdeling gelost om 9.30 uur nabij Manneke Pis te Brussel. Ze vlogen op totaal verschillende hoogten. De verwachte snelheden weren vooraf geschat op 1200 m oftewel ongeveer 4 uur vliegen.
(Lees verder onder de link Uitslagen 2014)
17 mei 2014
Voorlopig mag de losplaats Nijvel niet gebruikt worden. Reden voor het plotselinge intrekken van de losvergunningen voor Nijvel is een brief die de Belgsiche Bond ontving van de firma Dynali. Dynali is een helikopterfabrikant die zich in de buurt van de losplaats bevindt. Zij zouden hinder ondervinden van de lossingen. Ook worden in deze brief twee vliegvelden in de buurt van Nijvel genoemd waar men last van de lossingen zou kunnen hebben.
De 5e Vitessevlucht vanaf Hapert, 11 mei 2014.
“Letterlijk in het water gevallen”
Tot en met woensdag ging het goed met het weer en daarna kondigden zich donkere wolken aan en veel wind uit zuidwestelijke richting. Wolken waar vooral in dit weekend heel veel water uit viel. Vrijdag als zowel zaterdag als zowel zondag jende het weer de liefhebbers door mooie opklaringen vanaf een uur of vijf. Op zaterdag werden alle vluchten uitgesteld en de zaterdagvliegers ging terug naar de lokalen.
Zaterdagochtend was het droog tot een uur of 11 maar blijkbaar was te lage bewolking en beperkt zicht de boosdoener om niet te lossen. Wordt het zondag dan zoveel beter dacht menigeen. Ja voor alle andere afdelingen wel die vanuit België en de kop van Frankrijk losten. Afdeling Friesland had ze terug gezet naar Meer, net onder Breda, en ook die losten om 13.15 uur.
(Lees verder onder de link Uitslagen 2014)
3 Mei 2014 De 4e Vitessevlucht vanaf Boxtel.
Vlotter dan verwacht
De hele week kondigde zich een vlucht met noordelijke wind aan, zonnig en niet al te warm, en dat kwam uit. Na een koude nacht moest eerst de lage inversie verdwijnen en de temperatuur wat stijgen en om 10 uur was het zover: 806 duiven van 36 liefhebbers gaan los en huiswaarts. Wat tegen de verwachting in was het toch een vlotte vlucht voor wat betreft het verloop. Van de 36 liefhebbers hadden er maar liefst 11 geen duiven in de punten en waren dus ”plat”. De eerste duif viel , voor de 2e keer dit seizoen, bij Edwin Schuiling te Ekehaar om 12.17.26 met een snelheid van 1264m/min: gefeliciteerd. Hij was tevens heel mooi 4e in de afdeling. Op enige afstand volgende Lammert Middelbos en Smit sr, die er net als vorige week weer goed bij zat in de kop. Daarna volgden een aantal liefhebbers die hun duiven vlot draaiden.
(Lees verder onder de link Uitslagen 2014)
26 april 2014 Wijchen
Derde snelle vlucht
Terwijl de rest van Nederland Koningsdag vierde en opgewonden werd vanwege het jurkje van Maxima keken wij voor onze derde vitessevlucht in de lucht. En dat duurde maar heel kort: de duiven moeten een beetje wind mee gehad hebben. Gelost om 11.00 uur in Wijchen viel de eerste duif om 12.30 uur in Assen. Snelheid ruim 1600 meter per minuut oftewel 96 kilometer per uur. Die duif was van Jan Smit!
Het werd weer een heel vlot concours. De 190ste en laatste prijsduif viel om 12.37 uur. Albert Regtop kreeg de bijbehorende fles wijn. Het concours stond dus wederom slechts 7 minuten open, als je duiven een paar minuten verprutsen ben je al weg…
19 april 2014 Wijchen
Weer snelle vlucht, nu met oostenwind
19 april 2014 Wijchen
Weer snelle vlucht, nu met oostenwind
Heldere lucht, veel zon, je kon al lekker in de tuin zitten! Ook onze tweede vlucht verliep voorspoedig. De duiven kwamen los om 11.15 uur in Wijchen bij Nijmegen. De wind was gedraaid en kwam nu uit de oostelijke hoek. De ervaren duiven hadden er geen moeite mee: de eerste duiven vlogen meer dan 1350 meter per minuut, dus rond de 80 kilometer per uur. Een jaarling van Edwin Schuiling was de snelste van 780 duiven.
(Lees verder onder link Uitslagen 2014).
14-04-2014
Facebook pagina !
We hebben nu ook een Facebook pagina van de PV De Luchtbode Assen
Ga nu naar deze pagina en word vriend van deze pagina.
12 April Zutphen
Vlotte start van het vliegprogramma
Met een snelle vlucht vanaf Zutphen is het vliegprogramma 2014 van start gegaan. De lossing moest even uitgesteld worden tot 12.30 uur vanwege mist en lage bewolking. Maar ’s middags was het mooi vliegweer: half bewolkt en westenwind. De eerste duiven overbrugden de afstand van 97 kilometer in iets meer dan een uur!
(lees verder onder link Uitslagen 2014).