Uitslagen 2015 P.V. De Luchtbode Assen
Laatste vlucht
Een buienlijn die maar heel langzaam wegdraait, waar hebben we dat eerder gehoord? Dus gingen ze weer rijden met onze natour duiven. Van het Belgische Tongeren naar het Nederlandse Meer, achter Eindhoven, 208 km naar Assen. Je kon op de buienradar duidelijk zien dat dit niet veel zin had. Na 13.00 uur zaten de buien in Duitsland en hadden ze ook in Tongeren kunnen lossen.
Door de noordwesten wind werd het geen makkelijke vlucht. De eerste duiven haalden nauwelijks de 70 km/u, het concours stond 20 minuten open. Bij de eerste 20 duiven zaten slechts 2 jongen. Bertus Dik slaat weer toe, nu met een mooie eerste en 4 duiven in de toptien. Bertus is ook de glorieuze winnaar van de Natour: duifkampioen, onaangewezen en aangewezen kampioen!
Bertus Dik dus op 1, 6, 7, 9 etc (26 van de 55). Jan de Weerd is er nu ook weer heel goed bij: 2, 5, 9 etc (8 van de 19). Op de voet gevolgd door Edwin Schuiling: 3, 4, 10 etc (19 van de 30 dat is 63 %). Veel oude duiven dus voorop en ook veel getekende duiven. We hadden deze laatste natour vlucht 376 duiven van 15 deelnemers. Heel behoorlijk.
De natour werd dus gewonnen door Bertus Dik. Onaangewezen werd Edwin Schuiling 2e en Albert Schuiling 3e. Bij het aangewezen kampioenschap werd Heim Meijerink voorbij gestreefd door Bertus en Edwin die allebei hun beide aangewezen duiven op de lijst hadden, terwijl Heim er nu maar eentje draaide. De 211, een jaarling duivin van Bertus Dik, die vandaag de eerste was, is tevens duifkampioen van de 4 natour vluchten. De 2e duif is ook van Bertus, de 3e van Edwin Schuiling.
Het seizoen 2015 zit erop. Voor de meesten van ons werd dat ook wel tijd. En dat geldt zeker voor onze duiven: eerst maar ruien. En dan een paar maanden rust…
2015 9 12
September
Vliegweer in september. Aanvankelijk mist en lage bewolking, later veel hoge bewolking en een enkel buitje. De natour werd om 11.00 uur te Boxtel gelost en verliep ondanks de zuidoosten wind vlot. Het ‘nationale’ slot concours voor jonge duiven werd om 8.45 uur gelost in Reims (453 km naar Assen) en dat verliep minder vlot (ruim een uur open).
De derde natour vlucht werd gewonnen door Ruud Kalwij (alweer!) en het concours werd vervolgens opgerold door Bertus Dik: 7 bij de toptien en 33 prijzen (van de 55, dat is 60 %).
De nationale vlucht vanaf Reims werd in ons inkorfcentrum (378 duiven) gewonnen door Christerus uit Smilde. Comb. Ottens werd 4e, Oldenkamp 7e en Louwes 8e.
Boxtel
We hadden nog veel duiven voor deze natour vlucht: 463 van 21 deelnemers. Na Ruud en een hele serie van Bertus scoorde Ahmed Majid de 7e plek (en 8 van de 20 op de lijst) en Jan de Weerd werd 8ste. Jan deed het helemaal goed met 8 van de 19! De prijzen waren er in 13 minuten uit waardoor veel deelnemers er (half) naast vlogen. Niet getreurd, er komt nog één vlucht.
Het natour kampioenschap is nu stevig in handen van Bertus Dik (onaangewezen), gevolgd door de familie Schuiling: Edwin op 2 en Albert op 3. Heim Meijerink draaide precies zijn twee aangewezen duivinnen en leidt dus nog steeds het aangewezen kampioenschap. Bertus op 2 en Edwin op 3.
Reims
Vanwege de weersverwachting was het traditionele concours van Morlincourt verplaatst naar het meer oostelijk gelegen Reims. Het is onduidelijk of men nu het oog had op de zuidoostelijke wind of op een buienfront dat uit het westen zou komen. In ieder geval heeft de verplaatsing waarschijnlijk niet veel geholpen. Het werd een moeizaam concours. Mogelijk hebben de Belgische Ardennen daarbij een rol gespeeld. Vroeger speelden we Marbehan uit dezelfde richting, ook altijd heel lastig.
De snelheid van de eerste duiven viel nog wel mee, 1450 m/m (87 k/u) maar daarna ging het traag. De laatste prijsduiven, ruim een uur later, vlogen minder dan 1200 m/m. Onze comb. Ottens deed het weer prima: beginnen met een 4e en 9 van de 13 op de lijst (dat is 70 procent!). Ollie Oldenkamp draait er 14 in de prijzen (van de 38) en vergeet Niek Reinders niet. Hij begint wat later maar scoort wel 50 % (4 van de 8).
2015 9 5
Herfst
Een flink buienfront trok zaterdag langzaam naar het zuidoosten weg. Zo langzaam dat we van uur tot uur naar teletekst keken. De jonge duiven werden terug gereden, van St.Quentin eerst naar Duffel, toen naar Meer en tenslotte naar Tilburg. Daar kwamen ze los om 14.28 uur. Van deze laatste jonge duiven vlucht die meetelt voor de kampioenschappen hadden we ons wel wat meer voorgesteld. De duiven voor de tweede Natour vlucht stonden te wachten in Duiven, uiteindelijk gelost om 14.00 uur. Alle duiven hadden te kampen met een harde noordwesten wind en verspreide buien.
Op beide vluchten bedroeg de snelheid van de eerste duiven ruim 1300 m/m (bijna 80 k/u). Het werden vlotte concoursen die ongeveer een kwartier open stonden. De comb. Ottens won de vlucht vanaf Tilburg. Het kampioenschap Jonge duiven is nu ook beslist: Bertus Dik eerste Onaangewezen, Ahmed Majid eerste Aangewezen. Proficiat!
De vlucht vanaf Duiven werd gewonnen door Edwin Schuiling. Zijn jaarling duivin vloog zes minuten los en werd ook eerste in het rayon!
Tilburg
Tienus en Arjan hadden tegen 326 jonge duiven weer een prachtige uitslag: 1, 6, 7, 8, 9, 10, etc. 15 van de 20 in de prijzen, dat is 75 procent! De tweede prijs was voor Snijder & Mulder, de derde voor Niek Reinders (ze komen toch nog , Niek), Edwin Schuiling werd vierde en Wessel Regtop vijfde. In Rayon 2 (1190 duiven) scoorden we 2 t/m 10 (comb. Jager en Zn uit Kropswolde was 1ste). Ahmed draaide weer prima mee, 5 van de 9 en ook zin aangewezen.
Het kampioenschap Jonge duiven wordt enigszins beïnvloed doordat de helft van de deelnemers een vlucht heeft overgeslagen. In de Afdeling mag dat, maar bij ons niet. Onaangewezen: 1 Bertus Dik, 2 Snijder & Mulder, 3 Schipper & Boelens. Aangewezen: 1 Ahmed Majid, 2 Snijder & Mulder, 3 Ollie Oldenkamp.
Duiven
Edwin vliegt dus 6 minuten los en hij draait er 12 van de 20 in (dat is 60 procent). Bertus Dik doet niet veel voor hem onder: 2, 3, 6, 7, 10, etc. 20 van de 31 prijs (dat is 65 procent). Albert Schuiling wordt 4e, Ahmed Majid 5e en 8e en Jan Kamminga 9e. In het rayon stonden 2353 duiven. Edwin blijft hier de comb. Jager en Zn voor, zij draaien vervolgens dertien duiven in drie minuten.
Na twee Natour vluchten is het spannend. Onaangewezen staat Albert Schuiling op 1, Bertus Dik op 2 en Edwin Schuiling op 3. De verschillen zijn klein. Aangewezen staat Heim Meijerink op 1, Edwin Schuiling op 2 en Berus Dik op 3.
2015 8 29
Mooie vluchten
Mooi weer zaterdag. Rustig in de tuin zitten. Zesde vlucht voor jonge duiven en de eerste natour vlucht. Snelheden van 1500 – 1400 meter per minuut. Alles okay? Nou, er waren om 16.00 uur toch nog vrij veel jonge duiven “onderweg”. De rui? Het jonge duiven programma verloopt dit jaar een paar weken later dan gebruikelijk. Helpt dat tegen de verliezen? Nee, we hebben week na week vrij veel verliezen genoteerd, we hadden deze zesde vlucht 422 duiven, we zijn meer dan gehalveerd! Sommigen spelen de jongen door op de natour. Minder verliezen?
De comb. Ottens had weer een eerste prijs. Na ruim vier uur vliegen viel de eerste jonge duif in Rolde. ’s Ochtends gelost in Quievrain, 352 kilometer. De eerste natour vlucht kwam vanaf Zutphen, gelost om 9.30 uur. Albert Schuiling, ook in Rolde, won dit concours, hij kreeg er twee tegelijk om 10.32 uur.
Quievrain
Tienus en Arjan hadden weer een prima uitslag: 1, 4, 5, 11 etc. Bertus Dik was 2e, Snijder & Mulder 3e, Wessel Regtop 6, 8 en 9. Schipper-Boelens besluit de top 10. Het concours stond 26 minuten open, tamelijk normaal bij een veranderlijke wind. Omdat veel deelnemers een vlucht hebben overgeslagen zijn de kampioenschappen wat eenzijdig. Bertus Dik blijft eerste onaangewezen, gevolgd door Snijder & Mulder en Schipper-Boelens. Ahmed Majid is terug op de eerste plaats aangewezen, hij wordt gevolgd door Oldenkamp en Snijder & Mulder. Er zijn nog drie jonge duiven die niet gemist hebben op 6 vluchten: 1 en 2 van Tonnie Snijder & Willem Mulder, no.3 van Bertus Dik. Er volgt nog één vlucht die meetelt voor de punten (a.s. donderdag inkorven).
Zutphen
25 deelnemers korfden 540 duiven in voor de eerste natour vlucht. Een behoorlijk aantal dus. Het concours stond slechts 8 minuten open! De uitslag wordt sterk overheerst door oude duiven. De jongen hadden het zaterdag toch wat moeilijker, ook bij deze korte vlucht. Na de eerste twee duiven van Albert Schuiling werd Heim Meijerink 3e. Hij had deze keer slechts zeven doffers mee (op drijven) die alle zeven prijs vlogen, 100 % dus. Bertus Dik deed het ook weer heel goed: 4e en 22 van de 33 prijs (67 %). Jan Smit werd 5e, Guus Smallenbroek 6e (heel goed, Guus), Ruud Kalwij 7e (met de eerste jonge duif!) en vervolgens kreeg Nico Nijhof er vier tegelijk (waaronder ook een jong). Laten we hopen dat het mooi weer blijft tijdens onze laatste natour vluchtjes.
2015 8 22
Oostenwind
De vijfde vlucht met jong duiven ging vanaf Asse Zelik, afstand tot Assen 283 kilometer. Het was tevens de vijfde en laatste vlucht voor de oude duiven, de supervitesse. Het werd wel een mooie vlucht, maar de wind zat in de oosthoek en daar hebben jonge duiven een hekel aan. Snelheden van de prijsduiven tussen 1400 en 1100 m/m. Het concours voor de oude duiven stond een half uur open, dat van de jonge duiven ruim drie kwartier, en bij het klok afslaan ontbraken nog vrij veel jongen.
Jaap Louwes draaide de eerste van de 616 jonge duiven die deelnamen aan dit concours. Hij had van de week een kat in het hok gehad. “Kat in bakkie,” aldus Japie. De poedelprijs was voor Nico Nijhof. Ruud Kalwij legde beslag op de eerste prijs bij de oude duiven. De laatste prijsduif was een half uur later van Jan Smit.
Jaap Louwes had behalve de eerste ook nog de vierde prijs. Wessel Regtop was er weer heel goed bij: 2e, 7e, 10e. Snijder & Mulder waren 3e en 9e en hadden er weer veel in de prijzen (20 van de 43). Verder de bekende namen in de top 10: Schipper-Boelens op 5, Bertus Dik op 6 en de comb. Ottens op 8. Behalve Tonnie waren er nog een paar met een hoog prijspercentage: Ollie Oldenkamp (22 van de 40) en Ahmed Majid deed ook weer goed mee (5 van de 9). Onze nummer 1 en 2 waren ook in het afdelingsrayon 1 en 2 (tegen 2457 duiven).
In de standen is niet veel veranderd. Onaangewezen: Bertus Dik op 1, Snijder-Mulder op 2 en Schipper-Boelens op 3. Aangewezen: Majid werd nu ingehaald door Snijder-Mulder, Oldenkamp op 3. Het duifkampioenschap wordt sterk overheerst door Tonnie Snijder & Willem Mulder: 1 en 2 (en elf bij de eerste 20), Bertus Dik op 3.
Er werden 160 oude duiven ingekorfd door 18 deelnemers. De supervitesse is geen groot succes. Ruud Kalwij bleef deze laatste vlucht Bert van Guldener net voor Bert had ook de 5e, Jan Smit was 3e en Bertus Dik 4e. Onze nummers 1 en 2 waren ook de eersten van het hele concours (1113 duiven).
De eindstand van de supervitesse luidt als volgt. Onaangewezen: 1 Bertus Dik, 2 Heim Meijerink, 3 Bert van Guldener. Aangewezen: 1 Heim Meijerink, 2 Bertus Dik en 3 Bert van Guldener. Bij de duifkampioenen hebben de duivinnen van Heim op deze laatste vlucht gemist. Dat deed niet de 720 van Bertus Dik: als enige met vijf keer prijs! Tweede was Edwin Schuiling en derde Heim Meijerink. Proficiat!
Aanstaande donderdag inkorven voor de zesde jonge duiven vlucht en vrijdag voor de eerste natour vlucht.
16 augustus 2015
Tussen de buien door
We keken zaterdagochtend met ongeloof naar het scherm: Tessenderlo gelost om 8.30 uur. De zuidelijke rayons waren in Asse Zelik, werden vervolgens naar Boxtel gereden en daar gelost om 10.30 uur. Verder kwamen de Friezen nog los en dat was het: de rest van Nederland werd uitgesteld. Het was ook eigenaardig weer, fikse buien en een breed regenfront dat naderde vanuit België. De ochtend was onze vlieglijn goed gezind. Met een snelheid van meer dan 1500 m/m (90 k/u) kwamen onze duiven vrij vlot naar huis en we hadden weinig verliezen.
De jonge duiven waren deze keer sneller dan de ouden. De comb. Ottens kreeg er twee tegelijk, maar Wessel Regtop wurmde zich daar toch nog tussen. Het concours stond 25 minuten open, tamelijk normaal dus voor een jonge duiven vlucht met een gevarieerde lucht en weinig wind. Het nevenconcours voor oude duiven werd met afstand gewonnen door Edwin Schuiling. Zijn duif vloog 5 minuten los en was ook de eerste van de Afdeling (1325 duiven).
Vader en zoon Ottens hadden vier jonge duiven bij de eerste tien: 1, 3, 8 en 9. Wessel Regtop deed niet veel minder: 2, 4 en 7. Edwin Schuiling draaide de 5e, Bertus Dik de 6e en Jaap Louwes de 10e. Hoge prijspercentages voor Wessel (65 %), Schipper-Boelens (62 %) en rond de 50 % voor comb. Ottens, Edwin Schuiling, Bertus Dik en comb. Snijder & Mulder. Zodoende vlogen maar liefst 17 van de 30 deelnemers er helemaal of half naast! Ruud Kalwij scoorde de laatste prijsduif. In Rayon 2 stonden 2623 jonge duiven in concours, de toptien was gelijk aan de toptien van de Luchtbode…
Na vier vluchten staat Bertus Dik nog steeds onaangewezen bovenaan, Snijder & Mulder op 2, Schipper & Boelens op 3. Ahmed Majid die het zo goed deed met zijn tien jongen, had nu pech. Hij vloog ernaast en dat kwam omdat hij wat veranderd had aan het dak van zijn hok. Ze wilden er niet in… Hij staat echter nog steeds eerste aangewezen, Wessel op 2 en Jaap Louwes op 3. De 145 van Smit-Mulder was vier keer vroeg en staat eerste in het duifkampioenschap, gevolgd door drie duiven van Snijder & Mulder. Er komen nog drie vluchten voor jonge duiven die meetellen! En daarna nog Morlincourt.
De vierde supervitesse vlucht werd weer gedomineerd door Edwin Schuiling: op 1 en 5 en hij had er 7 van de 10 in de prijzen. Jan Smit volgt op 2, Bert van Guldener op 3 en Albert Schuiling op 4. Het ging om een redelijk aantal van 165 duiven, de prijzen waren er in 20 minuten uit. Tien van de twintig deelnemers vlogen ernaast, veel dus. In de standen is niet veel veranderd. Onaangewezen: 1 Bertus Dik, 2 Heim Meijerink, 3 Bert van Guldener. Aangewezen: 1 Heim Meijerink, 2 Bertus Dik, 3 Edwin Schuiling. Het duifkampioenschap wordt aangevoerd door de 720, een driejarige duivin van Bertus Dik. Volgende week de laatste supervitesse vlucht!
Gewoon vrijdag inkorven, jong en oud, voor Asse Zelik.
2015 8 8
Tegenwind
De derde vlucht van het jonge duiven programma werd afgelopen zaterdag vervlogen vanaf Boxtel. Eindelijk mooi vliegweer. Dachten we. Half bewolkt, heldere lucht. Maar: een behoorlijke noordenwind! Zodoende waren er om 16.00 uur bij het afslaan nog vrij veel achterblijvers onder de jonge duiven. De meesten vonden later hun hok nog wel terug.
32 leden van de Luchtbode korfden 759 jonge duiven in. Door de tegenwind haalden de prijsduiven lage snelheden: 1200 tot 1000 meter per minuut (72 tot 60 kilometer per uur). Het concours stond een half uur open. De winnaar viel in Vries bij Snijder & Mulder.
19 deelnemers korfden op dezelfde wedvlucht 188 oude duiven in. Hier stond het concours slechts 13 minuten open. De eerste oude duif was van Edwin Schuiling.
Snijder & Mulder hadden weer een prachtige uitslag. Te beginnen met 1 en 7 en vervolgens 21 van de 43 prijs. Herman Mijlof was een goede tweede. Wessel Regtop komt nu ook opzetten: 3, 4, 9 etc. Ahmed Majid was er ook weer prima bij: 5e en weer het hoogste prijspercentage (7 van de 11). Bertus Dik had twee jongen bij de toptien (6 en 10) en Jaap Louwes scoorde de 8ste. Na Majid zien we prijspercentages rond de 50 % bij Snijder & Mulder, Wessel Regtop, comb. Smit-Mulder en ‘Ollie’Oldenkamp. Dat is heel knap met jonge duiven!
Na drie weken kunnen we een voorlopige stand opmaken. Die is natuurlijk vertekend omdat veel liefhebbers de eerste stormvlucht hebben gemist. Bertus Dik staat met afstand 1ste onaangewezen, Snijder & Mulder 2de , Schipper-Boelens 3de. Het aangewezen kampioenschap wordt geleid door Ahmed Majid, Oldekamp op 2 en Snijder & Mulder op 3. De jonge duif met de meeste punten na 3 vluchten is de 145 van Tonny Snijder & Willem Mulder.
Het nevenconcours voor oude duiven werd opgerold door Edwin Schuiling! Hij scoorde 1, 3, 7, 8, 9, 10 etc. en had er 15 van de 18 op de lijst! Bert van Guldener had een mooie 2de en een 5de. Bertus Tienkamp staat op 4. Nico Nijhof begint laat maar heeft er dan wel 7 in twee minuten (en ook de fles wijn voor de laatste prijsduif).
In de stand onaangewezen staat Bertus Dik eerste, gevolgd door Heim Meijerink en Bert van Guldener. Aangewezen staat Heim eerste, gevolgd door Bertus en Bert.
2015 8 1
Weer moeizaam
“Onbewolkt” stond er optimistisch op teletekst. Onze duiven werden om 9.00 uur te Duiven gelost en het leek ook wel mooi weer. Maar toch: veel hoge sluierbewolking en een beetje oostenwind. Niet zo goed voor jonge duiven. Ook de tweede jonge duiven vlucht verliep dus moeizaam. Dat wil zeggen voor de jongen, de meegestuurde oude duiven hadden er totaal geen moeite mee!
Bij het klok afslaan om 16.00 uur ontbraken nog erg veel jonge duiven. Veel deelnemers misten nog ongeveer een derde, sommigen nog veel meer en enkelen hadden ze bijna allemaal terug. De duiven die vorige week al naar Zutphen waren geweest deden het natuurlijk wat beter. Het concours voor jonge duiven stond drie kwartier open met snelheden van 1400 tot 900 meter per minuut. De comb. Ottens klokte de eerste om 10.28 uur. Bij de oude duiven had Albert Schuiling de snelste, ook om 10.28 uur in Rolde.
29 deelnemers korfden 884 jonge duiven in. Vader en zoon Ottens hadden de eerste en de zesde duif. Comb. Smit-Mulder zat op 2, Bertus Dik op 3 en 5, Ahmed Majid op 4 en 7, Snijder&Mulder op 8, Jaap Louwes op 9 en Wessel Regtop besluit de toptien. Ahmed Majid had een heel bijzondere uitslag: twee duiven in de toptien en tien van de elf in de prijzen, ongekend voor een vlucht met jonge duiven! De comb. Snijder & Mulder kon er ook wat van: liefst 35 prijsduiven van de 43, dat is meer dan 80 procent! Volgende week zullen we zien hoe de standen eruitzien.
22 deelnemers korfden 229 oude duiven in. Een heel behoorlijke deelname dus. Dit concours stond slechts 12 minuten open! Albert Schuiling had de eerste en de zesde duif, mooi werk Albert. Jan Smit zat op 2, Bertus Dik op 3 en 5, Heim Meijerink op 4 en Edwin Schuiling kreeg er vervolgens vijf tegelijk. Omdat het zo snel ging vlogen liefst 12 deelnemers er helemaal of half naast. Dat kwam ook omdat anderen meer dan 50 % prijs vlogen: Jan Smit, Bertus Dik (9 van de 10), Heim Meijerink, Edwin Schuiling en Bert van Guldener.
Herman Mijlof was de pechvogel van de week. Hij had geconstateerd op twee systemen, een module voor de oude en een module voor de jonge duiven. Bij het afslaan bleek dat er geen jonge duiven waren geconstateerd. Een raadsel. In de kampioenstanden voor de vereniging wordt dat gecompenseerd. Maar het is wel lullig.
2015 7 25
Spannend begin Jonge duiven
De hele week was het helder vliegweer. Menigeen had zijn jonge duiven nog een paar keer weggebracht. De jongen waren er klaar voor. Toen ging het mis. De weersverwachting voor zaterdag was bijzonder slecht: veel regen en in de loop van de ochtend storm! De eerste vlucht voor jonge duiven werd echter niet afgelast, de Afdeling gokte op een vroege lossing zodat de duiven voor de stormdepressie thuis zouden zijn. Veel twijfel bij de liefhebbers, uiteindelijk deed ongeveer de helft van onze leden niet mee. Slechts 14 deelnemers durfden het aan met 316 jonge duiven (en 75 oude duiven).
En ze werden inderdaad erg vroeg gelost in Zutphen: 6.50 uur, misschien wel iets te vroeg, zeggen we achteraf. Door damp en mist was het zicht nog niet goed en die stormdepressie bleef wat langer hangen boven de Noordzee, zodat het pas in de loop van de middag mis ging bij ons. Het werd een moeizame vlucht voor de jonge garde. De eerste duiven hadden snelheid genoeg (100 km per uur) maar het concours stond bijna anderhalf uur open. Toch waren er bij het klok afslaan niet heel veel achterblijvers. De meeste deelnemers hadden bijna alle jongen terug. Bertus Dik was de winnaar. Hij had ook de eerste van de meegestuurde oude duiven.
Na minder dan een uur vliegen vielen de eerste duiven bij Bertus Dik. Schipper & Boelens wurmden zich daar nog tussen met een mooie 2e plaats. Die moesten overigens een half uur wachten op hun tweede en deze duif werd toch nog 20ste in de uitslag. Zo traag ging het. Bertus staat op 1, 3, 4, 5 en 6. Bert van Guldener kreeg er daarna vier tegelijk en maakt de toptien compleet. De comb. Snijder-Mulder begint op 11 en draait er vervolgens 24 van de 42 in, dat is 57 %. Mooi werk Tonnie! In afdelingsverband doen “wij” het weer prima. Bertus is eerste van de hele noordelijke afdeling (7027 duiven), Schipper-Boelens derde.
Dat behalve de jonge duiven ook oude duiven konden worden meegestuurd, was een noviteit voor onze afdeling. Er werd binnen de club door 11 deelnemers gebruik van gemaakt met 75 duiven. De oude duiven hadden heel wat minder moeite met deze vlucht, al kun je ook hier niet van een regelmatig verloop spreken: flinke gaten en een half uurtje open. Bertus Dik scoort hier ook de eerste, op de voet gevolgd door Heim Meijerink die er eindelijk weer eens goed bij is. (“Ik had liever al mijn jonge duiven terug gehad,” klaagde hij). In de Afdeling is Bertus ook hier de eerste (van 977 duiven) en Heim tweede.
2015 7 18
Mooie afsluiting
Het vliegprogramma voor oude duiven zit erop. Afgelopen zaterdag hadden we de laatste midfond en dagfond vluchten. En nog een extraatje: de nationale vlucht Chateauroux. Het weer werkte mee, half bewolkt, heldere Hollandse luchten, wel weer zuidwesten wind. De vluchten verliepen vlot, snelheden van 1500 en 1400 m/m, de prijzen waren binnen een kwartier verdiend, ook op de dagfond!
De vluchten verliepen dus regelmatig en ze kregen ook een regelmatige winnaar. De midfond vlucht vanaf Niergnies (390 kilometer) werd gewonnen door de comb. Ottens. Vader en zoon Ottens waren
wederom tevens de eerste van het hele afdelingsconcours.
Hulde! De laatste dagfond vlucht vanaf Etampes (595 kilometer) werd gewonnen door de comb. Smit-Mulder met de 784, een tweejarige doffer die vier keer vroeg was op de dagfond en die met voorsprong duifkampioen werd.
Midfond kampioenen
Tinus en Arjan Ottens waren dus de glorieuze winnaar van de laatste midfond vlucht. Ze hadden er 7 van de 10 op de lijst, dat is 70 %. Edwin Schuiling was keurig 2 en 6. Jan Kamminga staat op 3. Bertus Dik begint op 4 en heeft weer zo’n droomuitslag: ook op 7, 8, 9, 10 en van de 25 meegestuurde duiven 19 op de lijst, dat is 76 %!! Nico Nijhof wurmt zich weer prima binnen de toptien: 5e plaats.
De kampioenen zijn nu bekend. Het onaangewezen kampioenschap wordt gewonnen door de comb. Ottens. 2e is Bertus Dik, 3e Jan Smit, 4e Herman Mijlof en 5e Edwin Schuiling. Bij het aangewezen kampioenschap is Herman Mijlof eerste, gevolgd door Martie Lippets, comb. Ottens, Jan Kamminga en Jan Smit. Bertus Dik heeft twee duiven die niet gemist hebben op de Midfond, 7 keer prijs en dus 1 en 2 bij het duifkampioenschap. Comb. Ottens heeft hier de 3e en de 5e duif, Bert van Guldener de 4e.
Comb. Ottens gooit in afdelingsverband hoge ogen voor het midfond kampioenschap!
Dagfond kampioenen
Bert van Guldener is de pechvogel van deze zaterdag. Hij moet met enkele seconden de comb. Smit-Mulder voor laten gaan op deze laatste fond vlucht. En datzelfde gebeurde hem op de nationale vlucht vanaf Chateauroux, hier bleef Jaap Louwes hem een fractie van een seconde voor…
Die Chateauroux betrof de door de bond uitgestelde vlucht van 14 dagen geleden. Wonderlijk gedoe, afdeling 10 legde zich niet neer bij dit besluit en handhaafde zijn eigen
fondvluchten, voor ons dus Etampes, dat wel voor de afdelingskampioenschappen meetelt maar niet voor de nationale kampioenschappen. Gevolg was wel dat er voor beide vluchten heel weinig duiven werden ingemand. Voor Etampes slechts 72. Binnen een kwartier waren de prijzen verdiend. Na Smit-Mulder en Van Guldener werd Bertus Dik 3e en Jan Smit 4 en 5. Pappa Niek Reinders scoort een prima prijs op deze fond vlucht en heeft ook een vroege op Chateauroux!
De fond kampioenen zijn na vier vluchten ook bekend. De comb. Smit-Mulder had zijn zinnen gezet op dit kampioenschap en dat is heel goed gelukt, eerste onaangewezen! Bertus Dik 2e, gevolgd door Jan Smit, Jaap Louwes en Bert van Guldener. Bert van Guldener wint het aangewezen kampioenschap, gevolgd door dezelfde namen maar in een andere volgorde: Smit-Mulder, Jan Smit, Bertus Dik en Jaap Louwes. Henk en Rudie hebben met de 784 de beste fondduif. Bertus Dik heeft er vervolgens drie die ook niet gemist hebben!
Volgende week begint het Jonge duiven spektakel. Dit jaar bijzonder omdat ook oude duiven worden meegezonden. Die oude duiven krijgen natuurlijk een aparte prijslijst en een apart kampioenschap dat niet meetelt voor de generalen.
11 Juli 2015
De 6e en voorlaatste Midfondvlucht vanaf Quievrain.
“en wat voor een vlucht”
Op vrijdagavond klonk het nog een leuk/mooi vluchtje voor de duiven. Wind in de zuidelijke hoek en geen regen en onweersbuien. Toch werd het een apart verloop met vroege duiven en de grote groep op afstand. Een 8 – tal liefhebbers die goed draaien en een 4 tal plat en een 6 – tal half plat.
Wat is er dn toch aan de hand en zeker als je kijkt hoe een regelmatig verloop Zuid heeft met nagenoeg dezelfde vlieglijn. We zullen het wel nooit weten, op naar de resultaten.
De eerste duif, van de 370, viel bij Jan Smit om 11.15u met een snelheid van 1.550 m/min en lag een paar minuten los op Herman Mijlof zijn eerste en Jan zijn 2e. Deze beide mannen draaien maar liefst elk 3 duiven bij de eerste 10, werkelijk top. De toptien wordt gecomplementeerd met Bertus Dik op de 5e, Japie Louwes op de 6e, Hendrik Mensing op de 7e en Nico Nijhof op de 10e plaats. Dan is het concours reeds 12 minuten open in Assen op een wat een vlotte midfond zou moeten worden.
De laatste prijsduif viel in Ubbena om 12.06u met een snelheid van 1.283 m/min oftewel het concours stond 3 kwartier open.
Kijkend naar de hele uitslag dan vallen een paar zaken op. Hendrik Mensing draait 2 vroege duiven, 7e en 11e plaats en ziet dan vervolgens een half uur lang geen duif vallen. De 8 spelers die duiven bij de top twintig hebben draaien een prijspercentage van 40-70 % maar met grote wachttijden tussen de duiven. Het was een aparte vlucht. In groter verband wederom een mooie uitslag met 4 duiven bij de eerste 10 in de afdeling en 1 t/m 5 in het Rayon.
Voor de totaalstand is op kop niets verandert, de combinatie Ottens staat nog steeds eerste. Maar de combinatie Smit Mulder zat in de staart vandaag en zakte naar plaats 5, nog net 2 punten boven ondergetekende die van plaats 5 naar 6 zakte. Dat kwam weer doordat Herman Mijlof zo goed draaide en van plaats 6 naar 4 opschoof. Bertus Dik en Jan Smit schoven allebeide een plaats omhoog doordat de Combinatie Smit Mulder naar plaats 5 zakte. Bij een normaal verloop, ?????. Nee speculeren daarover is zo gevaarlijk maar duidelijk is dat Bertus Dik en Jan Smit elkaar 7 punten ontlopen en bij plaats 5 en 6 het om 2 punten gaat. Onaangewezen is de stand van zaken ongewijzigd gebleven.
Bij het duifkampioenschap hebben slechts 3 duiven nog niet gemist: op 1 en 2 de 259( jaarling) en de 901( 2011) van Bertus Dik en de 332( 2012) van Herman Mijlof. Op plek 4 staat de 207( 2012) van de combinatie Ottens en de 5e plaats de 674( 2012) van ondergetekende.. Bij de eerste 20 staan slechts 2 jaarlingen: zwaar seizoen of een seizoen voor ervaren duiven???.
Komend weekeinde hebben we 3 vluchten te gaan en een opleervlucht voor de jonge duiven op zondag( mits het weer meewerkt). Op donderdag worden Etampes( afdelingsvlucht voor de dagfond), Chateroux ( Nationale dagfondvlucht) en de laatste Midfond( St Quentin?). Voor waar een duivenweekend waarvoor de kleine liefhebber het lastig heeft: splitsen, wellicht kiezen tussen de vluchten en dan soms ook nog schuin kijkend naar de kampioenschappen. Ik wens een ieder sterkte daarbij en we weten zaterdagavond hoe het afgelopen is en dan kunnen we ons gaan opmaken voor de laatste 3 kampioenschappen: de jonge duiven, de extra ronde Vitesse en de Natour.
Succes en tot donderdag of vrijdag,
Met de sportgroeten vanuit Ubbena.
De 5e Midfond van Feluy
27-Juni 2015
Wederom een week waarin de weersvoorspellingen minder goed weer voorspelden maar het viel op de dag van de vlucht heel erg mee, sterker nog : goed vliegweer. De wind zat zoals bijna het hele seizoen in de westhoek en dit keer meer de noordwesthoek en in kracht toenemend.
Om 10.45 u werden onze 316 duiven ( in totaal 5659 duiven) van 22 liefhebbers gelost in Feluy, gemiddeld 315 km te vliegen. Om 14.30.52 viel de eerste duif bij de combinatie Smit Mulder met een snelheid van 1408 m/min en deze duif ligt een kleine 5 minuten los in Assen. Hij moest vervolgens wel 9 minuten op zijn 2e wachten evenzo moest Nico Nijhof, die 2e werd, 7 minuten op zijn 2e wachten. De laatste prijsduif valt bij Johan Smit om 14.46.58 met een snelheid van 1313 m/min. Een vlot concours dus met maar liefst 8 liefhebbers in de top tien: Nico Nijhof2e , Bertus Dik 3e en 5e, Albert Schuiling 4e, Japie Louwes 6e en 7e, de combinatie Ottens 8e, Tienkamp 9e en Herman Mijlof 10e. Toch vlogen er nog 5 liefhebbers naast de punten.
In groter verband was de invloed van de wind goed te zien. Henk was met zijn 1e duif heel knap 9e in de afdeling maar het was Tweede Exloermond dat werkelijk fenomenaal uithaalde: De Gebr. Bolk waren 1,2,3,7 en 8. In het Rayon was Henk zijn duif tevens de eerste duif en zaten er 8 duiven van de Luchtbode bij de eerste 10. De snelheden in Rayon 1 lagen zo’n 25 m /min lager dan in Rayon 2.
In de totaalstand na 5 Midfond vluchten gaat bij het onaangewezen kampioenschap de Combinatie Ottens aan de leiding met 80 punten voorsprong op de Combinatie Smit Mulder en als 3e staat Bertus Dik daar weer achter met 8 punten verschil. Bij het aangewezen kampioenschap voert Herman Mijlof de lijst aan gevolgd door Jan Kamminga op 72 punten en als 3e Lippets op een wat grotere afstand van 1318.
Bij de duifkampioenen zijn er slechts 6 duiven die de punten elke vlucht gehaald hebben: 1e en 3e Bertus Dik, 2e Willem Bos, 4e de combinatie Smit Mulder, 5e Jan Kamminga en 6e Herman Mijlof.
Nog 2 Midfondvluchten te gaan waarvan de laatste gezamenlijk met de laatste Fondvlucht, dat wordt voor een paar kopspelers nog kiezen. Op naar een warm weekend met voorspelde temperaturen van rond de 30 graden( woensdag/donderdag zelfs 32 – 34 graden) waarin de Nationale Fondvlucht vanaf Chateroux( 780 km) op het programma staat en voor de Overnachtfondspelers Cahors. Zal het doorgaan????. We wachten af en ze er toch maar voor klaar maken, succes!!
Mede namens Heim de sportieve groeten van de Voorzitter.
20 Juni 2015
Zware fond vlucht
Het is nog steeds te koud voor de tijd van het jaar, maar het was zaterdag tenminste droog. Noordwesten wind bij ons, maar gezien de snelheden van de duiven was het meer noord dan west. We vlogen weer een dubbel programma: de vitesse vlucht Tessenderlo met 285 duiven in de vereniging en de fond vlucht Souppes-sur-Loing op een afstand van 600 kilometer met 170 duiven in concours.
De duiven konden mooi vroeg gelost worden. Of was dat niet zo mooi? Concoursen die een uur of een half uur later los kwamen, verliepen aanzienlijk vlotter dan de onze… Met de vitesse ging het nog wel. De eerste duif was van Edwin Schuiling en deze had een snelheid van 1275 m/m, dat is 76 k/u. En Edwin had meteen een hele vroege: eerste van het gehele concours van 5691 duiven!! De fond vlucht werd een zware vlucht, het concours stond open van 15.30 tot 17.00 uur, dat is anderhalf uur. De snelheid van de prijsduiven liep terug van 1143 naar 977 meter per minuut. Dan weet je het wel. Het werd een mooie overwinning voor Jan Smit. Hij werd een paar minuten later gevolgd door zoon Henk in de comb. Smit-Mulder. Vader en zoon deden het ook in groter verband prima: 2e en 3e van het hele concours (2421 duiven). Samen op teletekst!
Vitesse
Tessenderlo was onze zesde vitesse vlucht. Het concours stond 18 minuten open. Edwin Schuiling had niet alleen een steenvroege, hij had er ook nog 12 van de 20 in de prijzen. Behalve de bloemen kreeg Edwin ook de fles wijn voor de laatste prijsduif. De comb. Ottens was er weer heel goed bij: 2, 4, 8 etc. Martie Lippets was 3e, Jan Smit 5e en 6e, Jaap Louwes 7e en 9e en Bert van Guldener besluit de top tien. Bert had meer dan 50 % prijs (4 van de 7). Rayon 2 met 1682 deelnemende duiven werd weer door Assen gedomineerd: 10 bij de eerste 12 te beginnen met 1 t/m 5.
Na zes vitesse vluchten wordt het onaangewezen klassement aangevoerd door Bertus Dik, Bert van Guldener staat 2e en de comb. Ottens 3e. Bertus leidt ook het aangewezen kampioenschap. Hier staat Martie Lippets 2e en Jan Smit 3e. Er zijn nog zeven duiven die niet gemist hebben op de vitesse, de beste is een driejarige doffer van Jan Smit. Er komen nog twee vitesse vluchten!
Fond
Souppes-sur Loing was onze derde fond vlucht. Het werd dus een zware dobber. Jan Smit had er slechts 5 mee, 3 in de prijzen en een mooie eerste! De combinatie van Henk Smit en Ruud Mulder deed het weer heel goed, een mooie tweede en 7 prijzen. Dat geldt ook voor Wessel Regtop: 3, 6, 10 etc. Wessel had er 9 van de 16 in de prijzen! Jaap Louwes was 4e , Bertus Dik 5e en Johan Smit deed het als jongste telg van de familie ook al heel goed: 7e en vier prijzen. (Misschien kwam het door vaderdag, Jan?) In Rayon 2 (618 duiven) hadden wij er 8 bij de eerste 20, te beginnen met 1, 2 en 3!
Na drie fond vluchten gaat comb. Smit-Mulder fier aan de leiding. Bertus Dik staat op 2 en Jan Smit op 3. Het aangewezen kampioenschap wordt aangevoerd door Bert van Guldener. Hij heeft op alle drie vluchten zijn beide aangewezen duiven gedraaid! Comb. Smit –Mulder staat hier op 2 en Jan Smit op 3. Er zijn nog 14 duiven die niet gemist hebben op de fond, de beste drie zijn van Smit-Mulder. Er komen nog twee fond vluchten, ijs en weder dienende…
13 Juni 2015
St Quentin, de 4 Midfondvlucht.
“Niets veranderlijker dan het weer zeggen ze wel”
Het leek de hele week erop dat het een straffe vlucht met noordelijke wind zou worden maar aan het einde van de week toch weer de westelijke richting. Het werd een strakke zuidwesten wind die de snelheden hoog maakte.
Het front dat vanuit het zuiden over Nederland in noordoostelijke richting wegtrok maakte dat er pas om 12 uur gelost kon worden. Bij de St. Vincent duiven kon je zien dat deze tegen dit front aan vlogen dan wel er toch nog door heen gingen.
De eerste duif viel wederom bij Bertus Dik na 3 uur en 43 minuten vliegen oftewel 1874 m/min( net boven de 110 km/uur) en de laatste prijsduif viel in Vries bij Tienkamp na 4 uur en 5 minuten vliegen: het stond dus zegge en schrijven 17 minuten open. Dat het voor sommigen te snel ging bleek uit het feit dat er 3 spelers onder door gingen en zelfs 9 spelers half plat. De leden die ze goed kregen draaiden 30 tot 50 % van hun duiven in de punten.
De top 3 was Bertus Dik dus, de Combinatie Ottens en ondergetekende en in de top tien voegden zich daar Lippets, Jan Smit en Edwin Schuiling daar nog bij. In Rayon en afdelingsverband deed de Luchtbode het wederom goed en leek het er even op dat we een afdelingswinnaar hadden. Echter evenals vorige week was er nog net 1 liefhebber sneller maar toch: een 2e ,6e en 10e plek is prachtig en in het Rayon zelfs een 1e,2e,4e, 5e en 10e plek. Lippets was in Rayon wederom de 1e. Toch bijzonder dat je 2 Rayonwinnaars in je vereniging hebt.
In de totaalstand Onaangewezen gaat de Combinatie Ottens aan de leiding gevolgd door Bertus Dik en Combinatie Smit Mulder. Overigens zit tussen de eerste en de 14e slechts 500 punten verschil. Bij het Aangewezen kampioenschap staat Herman Mijlof aan kop gevolgd door Jan Kamminga en Willem Bos. Hier zijn de punten verschillen al groter: tussen de1e en 2e en de 3e zit al 1400 punten.
Komend weekeinde weer een dubbelvlucht: de 7e Vitesse en de 3e Fondvlucht. Noordenwind of toch weer….. Maak ze er weer klaar voor en tot donderdag of vrijdag.
Met een vriendelijke sportgroep van de voorzitter en Heim die van een weekje Vlieland geniet.
2015 6 6
Weer een mooie dubbelvlucht
Na een snikhete vrijdag met temperaturen boven de 30 graden en ’s avonds een knetterend onweer, was zaterdagochtend de lucht schoon en konden onze duiven gelost worden in Melun (7.00 uur) en in Hapert (9.00 uur). Het werden twee mooie, regelmatige vluchten, waarbij we lekker in het zonnetje konden zitten.
Hapert, onze zesde vitesse vlucht, werd gewonnen door Bertus Dik, eindelijk een eerste voor hem! De snelheid van de winnaar was 87 km/u. De prijzen waren na 9 minuten verdiend, een vlot concours dus. Melun, onze tweede fond vlucht, werd net als de eerste gewonnen door de comb. Smit-Mulder. Henk en Ruud gaan kennelijk voor de dagfond.
Hapert
Bertus Dik, die ook de eerste was in Rayon 2, bleef Edwin Schuiling nipt voor. Edwin kreeg er drie tegelijk: 2, 3 en 4! Herman Mijlof scoorde 5 en 6. Voor het vitesse kampioenschap is van belang dat Wessel Regtop deze zaterdag koos voor de fond. Zodoende staat Bertus Dik nu eerste onaangewezen, Bert van Guldener tweede en Jaap Louwes derde. Het aangewezen kampioenschap wordt ook geleid door Bertus Dik. Hier Jan Smit 2e en Mattie Lippets 3e. Er is nog maar één duif die alle zes vitesse vluchten prijs vloog: de 708, een vierjarige doffer van Bertus Dik. Er komen nog twee vitesse vluchten…
Melun
Het Franse Melun ligt op 555 kilometer van Assen. Deze fond vlucht verliep ook tamelijk vlot, het concours stond 27 minuten open. Liefst 10 van de 19 deelnemers vlogen er helemaal of half naast! Na de eerste prijs voor Smit-Mulder volgt Wessel Regtop die het op de fond ook prima doet: vier bij de top tien! Jaap Louwes werd 3e en Bertus Dik 5e. Bertus had dus een heel goed weekend: op deze fond vlucht scoort hij 11 van de 16 prijzen, dat is 70 %. In Rayon 2 maken wij ook op deze fond vlucht de dienst uit: de eerste vijf duiven komen uit Assen. De comb. Smit-Mulder leidt na twee vluchten het onaangewezen klassement, Bert van Guldener is eerste aangewezen.
2015 5 30 Quievrain
Tussen de buien door
En weer viel het weer tegen op zaterdag. Een buienband over de grote rivieren en wegtrekkende buien in het noorden. Maar wegtrekken deden ze niet echt, zodat de duiven die al om 9.00 uur gelost waren, het moeilijk hadden. Het was onze derde midfond vlucht, 350 kilometer vanaf Quievrain. Door de zuidwesten wind vlogen de eerste duiven nog bijna 100 km/uur. Dat leek veelbelovend, maar daarna ging het toch tamelijk traag. Het concours stond ruim een half uur open.
De eerste duif viel wederom bij de comb. Ottens in Rolde. Tinus en Arjan hadden ook nog de 5e prijs. Hun seizoen kan al niet meer kapot! Jan Smit legt beslag op zijn vertrouwde 2e plaats en vervolgens ook nog op de 9e en de 10e, hij scoort 11 van de 23 prijzen. Jan heeft ze goed. De comb. Smit-Mulder wordt 3e, Jaap Louwes 4e, Edwin Schuiling 6e en Willem Bos 7e. Willem had maar 6 duiven mee en vliegt er 3 in de prijzen, 50 % het hoogste percentage deze vlucht. De eer van Vries wordt hoog gehouden door Bertus Tienkamp: 8e prijs!
In Rayon 2 stonden 2272 duiven in concours. Het wordt deze keer weer geheel overheerst door de Luchtbode: onze top tien is tevens top tien van het Rayon! Ik zeg niks meer over Groningen… Nog iets opvallends uit de rayons. Ons lid Marti Lippets uit Smilde speelt vanwege de ligging van zijn hok mee in Rayon 1. Daar wordt hij op deze vlucht eerste (en bij ons in de club 20ste).
Na drie midfond vluchten staat Wessel Regtop nog steeds onaangewezen bovenaan. Comb. Ottens staat 2e en comb. Smit-Mulder 3e. De verschillen zijn klein! Het aangewezen kampioenschap wordt nu aangevoerd door Willem Bos, Herman Mijlof staat hier 2e en Jaap Louwes 3e. Wij zijn nog niet op de helft met de midfond, er komen er nog vier.
Deze vlucht is geheel afgewikkeld op onze nieuwe locatie. Voordat het zover was is er heel wat werk verzet. Voorzitter Van Guldener heeft de betreffende leden terecht bedankt en lof toegezwaaid. Alles verliep vlekkeloos. Hulde! Wij kunnen weer vooruit.
24 Mei 2015
Mooie Pinkster vluchten
Afgelopen weekend stonden de eerste dubbelvlucht geprogrammeerd. Door hardnekkige buien werden beide vluchten uitgesteld naar zondag. Het werden echte Pinkster vluchten met mooi weer: half bewolkt, helder, variabele wind. De vijfde vitesse vlucht werd om 8.00 uur gelost in Boxtel, de eerste dagfond vlucht ging om 8.45 uur los in het Franse Nanteuil le Haudouin op 505 kilometer van Assen.
Het werden mooie, regelmatige vluchten, met snelheden van een kleine 90 km/u (Boxtel) en een kleine 80 km/u (Nanteuil). De vitesse vlucht verliep inderdaad vitesse: in 7 minuten waren de prijzen verdiend! De fondvlucht stond 23 minuten open, ook vlot. De bloemen werden ’s avonds uitgereikt aan “nieuwe” winnaars. Een trotse Jaap Louwes schreef Boxtel op zijn naam. De combinatie Smit-Mulder won met glans de eerste fond vlucht!
Boxtel snel bekeken
Door de variabele wind – was het nou zuidoost of noordwest? – was de snelheid en het verloop van deze vitesse vlucht moeilijk in te schatten. Na twee uur vliegen vielen de eerste duiven bij Jaap Louwes. Met 8 duiven mee werd hij 1 en 2. “Ze zitten nog maar een paar weken op weduwschap, de jaarlingen krijgen het nu door,” aldus Jaap. Jan Smit werd 3e en Wessel Regtop had er vervolgens 5 bij de eerste 10! Op 6 zien we nieuwkomer Nico Nijhof. Proficiat Nico, en nu doorgaan! Op 7 staat de vertrouwde combinatie Ottens. Tinus en Arjan hadden wederom een prijspercentage boven de 50% en dat gold deze vlucht ook voor Wessel en voor Herman Mijlof.
In ons Rayon 2 van Afdeling 10 ging het tot nu toe heel goed met de Luchtbode. Vorige week riep ik overmoedig uit: waar blijft Groningen? Welnu, ze hebben het gehoord: we beginnen nu op plaats 39, allemaal liefhebbers van Stad en Ommeland die ons voor zijn. Dat krijg je ervan… In onze stand van het vitesse kampioenschap is weinig veranderd. Onaangewezen 1. Wessel Regtop 2. Bertus Dik en 3. Bert van Guldener. Aangewezen 1. Bertus Dik 2. Edwin Schuiling en 3. Hendrik Mensing. Er komen nog 3 vitessevluchten.
Eerste fond vlucht verliep vlot
De wedvlucht vanaf het Franse Nanteuil werd gewonnen en ook overheerst door de combinatie Smit-Mulder. Henk en Rudie hadden ze precies goed voor deze eerste klap op de fond. 4 bij de eerste 10 en 11 van de 20 in de prijzen, ook in het Rayon bij de top tien. Prima dus. Jan Smit werd 2e, Willem Bos 4e (met 6 duiven mee, heel goed Willem!) en Bertus Dik 5e.
Het aantal duiven op deze eerste fond vlucht viel wat tegen: 229. Het aantal deelnemers ook: 22. De winnende comb. Smit-Mulder had dus een prijspercentage boven de 50% en dat had Bertus Dik ook (wederom). Maar opvallend was dat er nog drie deelnemers waren met een nog hoger percentage. 70 procent voor Jaap Louwes (dus ook prima op de fond!), 70 procent voor de comb. Ottens en 70 procent voor Bert van Guldener. Dat belooft nog wat voor de komende weken.
Vrijdag inkorven voor de derde midfond vlucht op onze nieuwe locatie. Met toch wat pijn in het hart verlaten wij de Veemarkt…
17 Mei 2015 Feluy
Midfond vlucht opgerold door Wessel Regtop
In verband met de weersverwachting was onze tweede midfond vlucht verplaatst naar Feluy (ruim 300 km). Het weer was zaterdag echter zo slecht dat het concours werd uitgesteld naar zondag. Toen was het in orde zodat de duiven al om 7.45 uur los kwamen. Het werd net als vorige week vanaf hetzelfde station een vlot concours: flinke westenwind, snelheid van de eerste duiven boven de 90 km/uur. In ruim een kwartier waren de prijzen in Assen verdiend.
De uitslag is opmerkelijk. De wedvlucht werd compleet opgerold door Wessel Regtop! Hij won niet alleen de eerste prijs, hij had er vijf bij de eerste tien en speelde er 17 van de 21 in de
prijzen! Nadoen! Verder in de top tien: de nieuwe combinatie Smit-Mulder met een mooie 2e prijs, Jan Kamminga 4e, Bert van Guldener 5e, Ruud Kalwij 7e
en Bertus Dik 10e.
Die eerste prijs van Wessel betrof de 658, een jaarling doffer, die vorig jaar nota bene duifkampioen van de hele afdeling was. Wessel noemt hem “Greetje”. Wij weten waarom...
Wessel Regtop haalde dus een zeer hoog prijspercentage: 81 procent. Maar hij was deze keer niet de enige. Bertus Dik had ook weer een prima uitslag: 57 procent, Herman Mijlof 60 procent en vader en zoon Ottens ook 60 procent. Bertus Tienkamp had deze keer de laatste prijsduif en kon dus een fles wijn in ontvangst nemen.
In Rayon 2 van Afdeling 10 stonden 2534 duiven in concours. De uitslag werd (wederom) volledig overheerst door de Luchtbode: 1 t/m 6 en 19 bij de eerste 25 (dus 1 op 100!). Waar blijft Groningen?
Na twee snelle midfond vluchten staat Wessel bovenaan bij het Onaangewezen kampioenschap, gevolgd door de comb. Ottens en Bertus Dik. Aangewezen staat Herman Mijlof eerste, Jan Kamminga tweede en Bertus Dik derde. Volgende week een dubbelvlucht: de eerste fondvlucht en de vijfde vitesse vlucht. We korven donderdag en vrijdag nog in in het Veemarkt gebouw, waarschijnlijk voor de laatste keer…
2015 9 mei Feluy
Vlot begin van de midfond
De buien voorbij, een flink aanwakkerende zuidwesten wind, de duiven konden los om 10.00 uur. Het werd dus een snelle vlucht. De 317 kilometer tussen Feluy en Assen werd door alle prijsduiven binnen 3 uur afgelegd. Snelheid van de eerste duif 111 kilometer per uur. Met de aanwakkerende zuidwester waren ze in oost-Groningen nog aanzienlijk sneller.
Die eerste duif in Assen was een driejarige doffer van Wessel Regtop. De voorsprong op nummer 2, een jaarling van Gerrit Dekker, was minder dan een seconde! Mooi werk Gerrit! Ook de anderen volgden vlot: Bertus Dik op 3, comb. Ottens er weer mooi bij: 4 en 7. Comb. Smit-Mulder op 5, Albert Regtop op 8 en Jan Kamminga op 9 en 10.
Het concours verliep dus heel snel, de prijzen waren binnen 13 minuten verdiend. Zo’n snel verloop heeft altijd het risico van liefhebbers die “ernaast” vliegen. In dit geval tellen we 8 van de 32 deelnemers die er helemaal of half naast zitten. Die zijn helaas meteen kansloos voor het midfond kampioenschap… Een ander gevolg van het snelle verloop is dat er minder kans is op echte kettinguitslagen, dus minder hoge prijspercentages. Herman Mijlof scoort 44 procent (8 van de 18) en Bert van Guldener is de enige die de 50 % haalt (8 van de 16).
In Rayon 2, met een kleine 3000 duiven, scoort de Luchtbode weer prima. Wessel en Gerrit zijn ook in dit grote verband 1 en 2. Na 5 vluchten domineren wij hier de kampioenschappen. Volgende week de tweede midfond vlucht. Groningen, kom maar op…
02-05-2015
“Het kan verkeren zei Brederode”
Wat een verschil met de vlucht van vorige week, waar ik maar niet meer al teveel woorden aan vuil zal maken. Het contrast was erg groot hetgeen natuurlijk ook al snel kan.
De weersomstandigheden waren goed. Mooi rustig weer en een lichte, wat variërende, tegenwind uit noordoostelijke richting en snelheden net boven de 80 km. Er gingen 577 duiven op pad, zo’n 180 minder dan vorige week dus, van 31 liefhebbers. Mede door de omstandigheden, hetgeen bij de 2e Vitesse vlucht ook al zo was, moest je ze redelijk vlot hebben om mee te doen. In precies een kwartier tijd waren de eerste 144 duiven terug.
De eerste duif , met een snelheid van 1363 m/min, viel bij de Combinatie Ottens in Rolde en dat was tevens de winnaar van het gehele concours van 9636 duiven. Proficiat Arjan en
Tinus, klasse. De laatste prijsduif viel bij Japie Louwes met een snelheid van 1243m/min. Wat verder opviel dat er 9 liefhebbers bij de eerste 20 zaten , er toch nog 4 liefhebbers onderdoor zijn
gegaan en het verschil groot was tussen de percentage duiven in de punten groot. Wessel Regtop draait 4 bij de eerste 10 en 13 van de 18 erin erg goed en verder draaien Edwin Schuiling,
Japie Louwes en ondergetekende de helft erin. Bij de kampioenschappen is er ten op zichte van vorige week niet veel verandert: Onaangewezen- 1 Wessel Regtop, 2 Bertus Dik en 3
ondergetekende en bij de Aangewezen 1 Bertus Dik, 2 Combinatie Smit Mulder en 3 Hendrik Mensing.
Al met al een mooie vliegdag in aanloop naar de eerste Midfond. In groot verband deden we het dus ook goed dit weekend. Was Wessel er 2 weken geleden dichtbij nu een eerste in de afdeling, 2 bij de eerste 10 en 12 bij de eerste 100. In het Rayon was dat no sterker want daar waren we 1 tot en met 4 en 32 duiven bij de eerste 100. Zou het dan toch kloppen dat de prijzen in Assen, en de buitendorpen, vallen dit jaar zoals iemand op de afdelingsvergadering verzuchtte. Ik hou het er maar op dat je soms wat voordeel hebt maar daar niets mee doet als je geen kwaliteit en een goede verzorging hebt.
Beste liefhebbers: zet ze weer scherp want volgende week gaat de 2 discipline van start, de Midfond en over 3 weken de eerste Fondvlucht. Dan staat het hele spel op de wagen waarbij we tevens volop de aandacht bij de jonge aanwas moeten hebben. Doe het met plezier want dan is het leuker. Een goed lang weekend waarbij we stilstaan bij diegene die gevallen in de strijd voor de/ onze vrijheid die we tevens vieren.
Bert van Guldener, namens Heim die van een Engelse voetbalwedstrijd aan het genieten was met zoon en kleinkind
Half lege hokken
Zo mooi als het vorige week was, zo beroerd ging het nu. Op deze kletsnatte zaterdag kwamen de duiven toch nog los, en wel om 14.35 uur. De verwachting was kennelijk dat het op zou klaren, maar dat gebeurde feitelijk niet. Het bleef zwaar bewolkt met regen en buien op de gehele vlieglijn. En de flinke zuidwesten wind was ook al niet bevorderlijk voor Assen in de voorvlucht. Het gevolg: bij het klok afslaan om 21.00 uur ontbraken er 300 van de 758 duiven…
Voorzitter Bert van Guldener klokte de eerste duif, een vierjarige doffer. De snelheid 1436 meter per minuut (86 kilometer per uur) leek nog niet zo gek, maar het ging mis. Het concours stond anderhalf uur open, de snelheid van de laatste prijsduif was 861 m/m, dat is 52 kilometer per uur. Bert had ook nog de 9e duif en verder zien we in de top tien achtereenvolgens de volgende liefhebbers: Gerrit Dekker (een mooie 2e!), de combinatie Schipper & Boelens, Ruud Kalwij, Jan de Weerd, Hendrik Mensing, Albert Regtop, Bertus Dik en Jaap Louwes.
In verband met de weersverwachting was de lossingsplaats al opgeschoven naar het westelijk gelegen Geertruidenberg. Vanuit het westen zou het eerder opklaren. Het heeft niet mogen baten. Natuurlijk zaten de lossingsverantwoordelijken klem: het zou zondag niet beter worden. Maar toch, je kon op de radar duidelijk zien hoe riskant deze lossing was..
Bij zo’n vlucht zien we weinig aangewezen duiven voorop en geen kettinguitslagen. Het hoogste prijspercentage werd behaald door Guus Smallenbroek: 13 van de 30, dat is 43 procent. Dat is weer eens een ander geluid, mooi werk Guus! De Vitesse standen werden een beetje door elkaar geschud. Bij het Onaangewezen kampioenschap blijft Wessel Regtop eerste, Bertus Dik tweede, maar vliegt Bert van Guldener omhoog naar de derde plaats. Bij het Aangewezen kampioenschap blijft Bertus Dik op 1, gevolgd door Jan Kamminga en Jan Smit.
We hopen maar dat er ondanks de regen nog veel duiven nakomen. Zondagmiddag zou het opklaren… Dit vliegseizoen heeft een eerste knauw te pakken.
2015 04 18 Gennep
Mooie vitesse vlucht
“Duivenweer” zeiden we vroeger. Helder blauwe lucht en noordoosten wind. De duiven moesten werken en kwamen regelmatig naar huis. En zo ging het ook afgelopen zaterdag! Vroeger, 30 of 40 jaar geleden, haalden onze duiven dan met moeite 1000 meter per minuut, dus 60 kilometer per uur. Nu vloog de eerste duif in Assen 1265 meter per minuut, dat is meer dan 75 kilometer per uur! De moderne postduif is steeds sneller geworden.
Die eerste duif van de Luchtbode was een vierjarige doffer van Wessel Regtop. In Rayon 2 met liefst 3773 duiven, wint Wessel ook de eerste. In dit Rayon doen we het weer erg goed: van de eerst 20 duiven zijn er 13 van de Luchtbode. Edwin Schuiling is er weer helemaal bij, 2e en 3e en 5e in de club. Verder in de top tien: Jan Kamminga, Bertus Dik met 4 duiven en de Vriese combinatie Snijder & Mulder.
Voor deze tweede
Vitesse vlucht hadden 33 deelnemers in totaal 773 duiven ingekorfd. Het concours verliep inderdaad opmerkelijk vlot: in een kwartier waren de 193 prijsduiven binnen. Binnen dat kwartier klokte
Bertus Dik 31 van zijn 42 ingekorfde duiven, dat is 67 %, opnieuw het hoogste prijspercentage. Hij wordt op de voet gevolgd door Heim Meijerink met 64 % (7 van de 11). Rond de 50 procent prijs
vlogen Wessel Regtop, Edwin Schuiling en de comb. Ottens.
Na twee heel verschillende vluchten staat Wessel Onaangewezen duidelijk bovenaan, Comb. Ottens staat op 2 en Bertus Dik op 3. Het Aangewezen kampioenschap wordt aangevoerd door Bertus Dik, hij draaide beide keren beide aangewezen duiven! Jan Smit staat hier op 2 en Tonnie Snijder op 3. We zijn nog maar net begonnen…
11 April Duiven
Het nieuwe vliegseizoen is begonnen
Met een vlucht vanaf het Gelderse Duiven is het vliegseizoen 2015 begonnen. De duiven kwamen al om 8.15 uur los, zodat ze nog voor de buien binnen konden zijn. Dat lukte de meesten ook wel, maar niet allemaal. Bij het klok afslaan om 16.00 uur ontbraken op de meeste hokken nog een aantal duiven! Veel duiven waren met de zuidwesten wind doorgeschoten en moesten tegen de wind en later ook de regen in terug. Eerste vlucht, altijd spannend en ook een beetje geluk.
Met hulp van de zuidwesten wind haalden de eerste duiven een snelheid van boven de 100 kilometer per uur. Een oude doffer van de comb. Ottens sloeg op tijd af naar Rolde en was iedereen te snel af. Een mooie eerste prijs, ook de eerste in ons nieuwe rayon (tegen liefst 3500 duiven). Verder in de top tien van onze vereniging (714 duiven): Wessel Regtop, Albert Regtop, Lammert Kooistra, Jan Smit, Bertus Dik en de comb. Smit-Mulder.
Ondanks de hoge snelheden stond het concours toch meer dan een half uur open. Een teken dat de omstandigheden niet optimaal waren. Het was nog wat heiig, er zat wat hoge bewolking, helemaal helder was het niet. En dan die zuidwester erbij… Genoeg excuses als je duiven niet op tijd waren! Maar er waren ook deelnemers die helemaal geen excuus nodig hadden, die zo rond de 50 % prijs vlogen: Smit-Mulder bijvoorbeeld, en Schipper-Boelens en Bert van Guldener en ook Jan van den Hof. Verreweg het hoogste prijspercentage wordt deze eerste vlucht gescoord door Bertus Dik: 70 procent!